Nyheter

Gir etter for bil-lobbyen: EU utsetter nye kjøretester

Bellona

Publiseringsdato: 30. oktober, 2015

Skrevet av: Ellen Viseth

Etter press fra de bilproduserende landene har EU utsatt de nye og strengere utslippstestene med ett år for alle eksisterende bilmodeller. - Dette er å svare på dieseljuks-skandalen med en ny skandale, sier Jonas Helseth, direktør for Bellona Europa.

Etter press fra de bilproduserende medlemslandene har EU gått med på å utsette de nye og strengere utslippstestene med ett år for alle eksisterende bilmodeller. Bare helt nye bilmodeller vil bli testet med bedre metoder fra 2017.

– Dette er å svare på dieseljuks-skandalen med en ny skandale, sier Jonas Helseth, direktør for Bellona Europa.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Eus utslippstester etter at det ble kjent at Volkswagen og en rekke andre bilprodusenter hadde jukset på testene ved å installere jukse-programvare. Men også andre produsenter jukser på testene, både for Nox og CO2-utslipp.

EU innrømmer selv at de reelle utslippene fra bilparken i Europa er fire ganger høyere enn testene viser.

Les mer om EUs nye tester her:

 

– Bryr de seg om folkehelse?

Derfor skulle testene erstattes med nye og bedre metoder. De gamle laboratorie-testene fra 70-tallet skal erstattes med «The real driving emissions test», RDE. For alle eksisterende bilmodeller er dette nå utsatt med ett år, til september 2019. Bare nye bilmodeller vil bli testet på en mer korrekt måte fra 2017.

– Dette sår tvil om hvorvidt EU-kommisjonen egentlig tar så mye hensyn til folkehelse og miljø. Hvor mange flere bevis trenger de for å ta grep om luftforurensingen – en av de største morderne vi har i Europa i dag, spør Helseth.

Utsettelsen gjør at bilprodusentene kan slippe ut mer enn dobbelt så mye Nox fra 2019 og opptil 50 prosent mer fra 2021, sammenlignet med de opprinnelige planene.

 

– Har jukset for 7 milliarder

En studie gjennomført av the International Council of Clean Transport viser at dette er første gang EU-kravene til luftforurensing mykes opp I stedet for å strammes inn.

– Volkswagen-skandalen viser at det er stadig vanskeligere for bilprodusentene å forbedre forbrenningsmotorene. De har valgt å jukse I stedet for å investere i teknologien som måtte til for å kunne oppfylle EUs krav, sier fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg.

Biljukset har spart bilprosentene for 7 milliarder euro, sammenlignet med hva det ville ha kostet dem å overholde EU-kravene på lovlig vis. Denne kostnaden har i stedet blitt påført vanlige mennesker, i form av helseproblemer på grunn av farlig høy luftforurensing.

 

– Bilbrukere må våkne!

Det finnes allerede i dag måter å redusere Nox og CO2-utslippene på. Men foreløpig mangler det et regelverk på EU-nivå som kan gjøre elbilene konkurransedyktige med fossilbiler, slik Norge har.

– Europa må våkne og se hva som skjer. Når verken EU eller de enkelte regjeringene rundt om i Europa evner å rydde opp i ett av våre største helseproblemer, er det nå opp til forbrukerne å gjennomskue bilprodusentenes utslippsjuks og rett og slett slutte å kjøpe bilene deres, sier Helseth.