Nyheter

Bellona krever elbil-garanti

Kari Asheim, transportrådgiver i Bellona, er glad for at Transnova får mer penger i 2011.

Publiseringsdato: 23. august, 2010

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Folk som vurderer å kjøpe elbil må være sikre på at de fordelene som gjør elbil attraktivt vil vare. Bellona krever derfor en «elbil-garanti» fra alle partiene i Norge.

Det er ikke bare miljø og klima som gjør at folk velger elbil. Gratis passering i bomringen og muligheten til å kjøre i kollektivfeltet er for mange avgjørende når de vurderer å kjøpe elbil. I tillegg nyter elbileiere godt av fordeler som momsfritak, fritak for engangsavgift, redusert årsavgift og gratis parkering.

– Politikerne må forsikre folk om at disse fordelene vil vare i minst 10 år framover, sier transportrådgiver i Bellona, Kari Asheim.

Sverige og Danmark har klart det

Bellona får mange henvendelser fra folk og bedrifter som ønsker å gå til innkjøp av elbiler, men som sitter på gjerdet fordi de er usikre på om politikerne kan komme til å fjerne noen av fordelene elbilene har i dag. 

– Hvis vi vil at flere skal kjøpe elbil er det helt avgjørende at de vet at fordelene videreføres. Veksten i elbilmarkedet må ikke stoppe opp på grunn av usikkerhet om dette, sier Asheim.

Bellona viser til Sverige og Danmark, der politikere på tvers av partigrenser har vedtatt felles, langsiktig politikk for å få fart i klimavennlig teknologi:

– Svenske og danske politikere har tatt konsekvensen av at folk trenger en viss forutsigbarhet før de investerer flere hundre tusen kroner i ny teknologi. I begge lander det nå tverrpolitisk flertall for en langsiktig politikk som fremmer miljøvennlige valg hos forbruker, påpeker Asheim.

Elbilrally

Bellona deltar denne uken på Zero Emission Rally med en splitter ny Tesla Roadster. I 2012 kommer Tesla-konsernet med Tesla S – en sjuseters familiebil som kan kjøre hele 500 kilometer før lading.

– Tesla S er et fremragende eksempel på den typen elbiler vi vil se flere av på markedet i årene fremover, sier Kari Asheim. I tillegg kommer Mitsubishi, Nissan, Opel, Hyundai og Tesla med serieproduserte familiebiler i løpet av 2011 og 2012.

– Dette er biler med plass til både bagasje, venner og familie, de kan kjøre lenger enn før, og lades så raskt at du kan stoppe på en ladestasjon og fylle opp tanken mens du tar deg en pølse og en dotur, sier Asheim.

– Insentiver er viktig

Ulempen med mange av de nye elbilmodellene er at de kan komme til å være noe dyrere enn konvensjonelle bensin- og dieselbiler.

– Ny teknologi er gjerne dyrere i en innføringsfase. Derfor vet vi at dagens insentiver for elbil blir nødvendige i mange år fremover, og derfor er det viktig at politikerne på tvers av partigrenser nå går sammen og garanterer dette, sier Asheim.