Nyheter

Norges elbil-fordeler godkjent av ESA

I 2013 kjørte Bellona til Murmansk i elbil.
I 2013 kjørte Bellona til Murmansk i elbil.
Bellona

Publiseringsdato: 21. april, 2015

- Det var helt unødvendig av Siv Jensen å melde Norges elbil-ordning til ESA, sier Bellona-leder Frederic Hauge. I dag ble alle fordelene godkjent, så nå ligger veien åpen for at også leasing av elbiler skal få momsfritak.

I dag har ESA slått fast at Norges elbil-ordning ikke er i strid med EUs regler om ulovlig statsstøtte. Det var regjeringen selv som ba ES om å vurdere om momsfritaket for elbiler er lovlig. I dag har ESA gitt grønt lys til ut 2017.

Bellona er glade, men langt fra overrasket, over at ESA nå slår fast at Norges elbil-fordeler er lovlige.

 

Unødvendig av Siv Jensen

– Det er flott at ESA slår dette fast én gang for alle. Men det var fullstendig unødvendig av Siv Jensen å ta denne runden i EU-systemet. Det var ingenting som tilsa at den norske ordningen var i strid med EU-reglene, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Allerede i sommer fikk Bellona utarbeidet en juridisk vurdering som helt tydelig sa at norsk elbilpolitikk er i samsvar med EU-reglene.

– Norge innførte elbilfordelene for mer enn 13 år siden, og Hauge tror ESA ville grepet inn for lenge siden dersom de mente dette var ulovlig statsstøtte. Her har regjeringen med Jensen i spissen prøvd å bruke EU for å stoppe et godt miljøtiltak, og trenere en utviding av tiltaket, tror Hauge.

 

Momsfritak på leasing

Dermed forventer Bellona-lederen at regjeringen nå straks innfører momsfritak også på leasing av elbil, slik Stortinget har vedtatt.

– Nå finnes det ingen unnskyldninger lenger. Det er bare å sette i gang, sier Hauge.

ESA-president Oda Helen Sletnes sier til NRK at støtteordningene har vært en stor suksess:

«Den gir opplagte miljøgevinster for luftkvaliteten og CO2-utslipp. Den vrir transporten i grønn retning som er i tråd med norske og internasjonale mål», sier Sletnes.