Nyheter

– Porsche-forliket tar oss lenger vekk fra klimamålet

Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona

Publiseringsdato: 25. november, 2015

Regjeringens nye bilavgifter vil gjøre store, tunge biler billigere. Bellona-leder Frederic Hauge frykter det såkalte "Porche-forliket" vil føre til større utslipp fra veiene i Norge.

– Jeg skjønner ikke at de våger å ta ordet miljø i sin munn. Her gir de hundretusener i avgiftslettelser til store, tunge forurensende biler. Denne omleggingen av bilavgiften kan ta oss lenger vekk fra klimamålet, sier Hauge.

I budsjettforliket har de borgerlige partiene blitt enige om å vri bilavgiftene vekk fra bilens vekt og antall hestekrefter, men i stedet øke avgiftene for CO2- og NOx-utslipp. Siden utslippskomponentene ikke økes nok, blir store, tunge drivstoffsluk faktisk billigere.

Frp var raskt ute og feiret omleggingen. Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) sier blant annet til Aftenbladet at «en del «moro-biler» vil bli billigere». At de borgerlige velger å gjøre biler med svært kraftig motor billigere, gjør at VG har døpt budsjettforliket for «Porsche-forliket».

 

Premierer utslippsjuks

Også hybridbiler blir langt billigere med den nye avgiftsmodellen. Plug-in-hybrider har ofte store drivstoffmotorer og små batterier, og er de bilene med aller størst avvik mellom oppgitte og faktiske utslipp.

– Når regjeringen krymper prisforskjellen mellom hybridbiler og nullutslippsbiler, risikerer vi at flere velger en plug-in hybrid, når man burde valgt en nullutslippsbil, sier Hauge.

Volkswagen-skandalen har vist at det er lett å fuske med bilenes oppgitte CO2- og NOx-utslipp.

– I dag tester bilfabrikantene selv sine typegodkjente utslipp, som er grunnlaget for CO2- og NOx-avgiftene. Volkswagen-saken viste at de «lave utslippene» ikke er reelle. Det såkalte «Porche-forliket» premierer bilene med størst avvik, sier Hauge.

Stadig flere bilprodusenter har blitt tatt i utslippsjuks, og denne uken ble det kjent at Renault Espace har 25 ganger høyere NOx-utslipp enn oppgitt.

 

Bør øke drivstoffavgiftene

– Vekt og hestekrefter er lette å måle og vanskelig å fuske med. De nye avgiftene premierer bilene med størst avvik. Når man heller ikke gjør noe med drivstoffavgiftene er det ikke sannsynlig at dette vil føre oss nærmere Norges klimamål for transportsektoren, sier Hauge.

Dersom Norge skal være i nærheten av å nå klimamålene, må alle personbiler som blir solgt i Norge om ti år være en nullutslippsbil.

– Husk at en bil som kjøpes i dag vil rulle på Norske veier i minst ti år fremover. Da kan vi ikke premiere biler med forfalskede utslippsattester og som har et helt annet klimaregnskap i praktisk bruk, sier Hauge.

 

SLIK ENDRES AVGIFTENE:

  • Effektkomponenten (hestekrefter) fases ut over to år.
  • Vektkomponenten reduseres med 5 prosent. Innslagspunktet for laveste sats heves fra 0 til 150 kg.
  • CO2-komponenten øker med ca 10 prosent.
  • NOX-sats for personbiler øker fra 48,29 kroner til 57,95 kroner per mg/km.
Se en mer omfattende beskrivelse på side 13 i budsjettavtalen.