Nyheter

BMW først med hydrogenbiler

Hydrogenbiler i Berlin
Foto: BMW

Publiseringsdato: 23. mai, 2000

Skrevet av: Bjørnar Kruse

"The hydrogen era will not come, it is here" proklamerte BMW under lanseringen av sin hydrogenbil BMW 750 hl i forbindelse med EXPO 2000 i Hannover

BMW lanserer som første bilprodusent serieproduserte hydrogenbiler.

Bilene har forbrenningsmotor og bruker flytende hydrogen som primært drivstoff men kan automatisk skifte over til bensindrift dersom hydrogen ikke er tilgjengelig.

Den superisolerte hydrogentanken gir drivstoff nok til 350 km. Hydrogenet fylles automatisk ved en hydrogenstasjon av en robot mens føreren kan sitte uforstyrret i bilen. Slike hydrogenstasjoner bygges nå opp i Tyskland en er allerede åpnet i Munchen. Bensintanken er 7 seriens standardtank. Bilen er foreløpig produsert i et begrenset antall (15), men BMW regner med å selge flere tusen i de nærmeste årene. BMW har drevet utvikling av hydrogenbiler med fokus på forbrenningsmotorer og flytende hydrogen i over 20 år . Enkelte av bilene i den første serien har brenselceller som forsyningsenhet av elektrisitet istedet for batteri. Det engelske bladet T3 kom med følgende kommentar om 750hl i en artikkel om fremtridens biler (Nov -99) «Det har aldri vært kulere å være grønn». Bladet hevdet at bilen bare manglet en ting -cabriolet.