Nyheter

Hydrogensykkel klar for masseproduksjon

Sykkelen med brenselceller og hydrogentank. Den elektriske motoren sitter i navet.

Publiseringsdato: 14. juli, 2000

Skrevet av: Bjørnar Kruse

Brenselceller og hydrogen har i mer enn tretti år vært vanlig i romfart. Nå er teknologien klar for jordfart.

Det amerikanske selskapet Manhattan Scientists har bygget om en vanlig pedalsykkel til hydrogensykkel. Slike sykler kan kanskje bli de første masseproduserte hydrogenkjøretøyene for persontransport. Prototypen er blitt kalt Hydrocycle og i forrige uke ble den under vill jubel sykelet noen runder i salen under European Fuel Cell Forum i Sveits.


Sykkelen skal ha en rekkevidde på 10 mil på en tank og toppfarten er oppgitt til 30 km/t. I tillegg er det mulig å bruke pedalene på vanlig måte. Brenselcellestakken som forsyner den elektriske navmotoren med strøm produserer opptil 680 watt og veier bare 670 gram.


Hydrogenet blir i prototypen lagret under trykk i en tank plassert under setet. Men selskapet ønsker å bygge tanken av karbonmateriale inn i ramma på den fabrikkproduserte sykkelen. Brenselcellen vil også sannsynligvis også bli bedre intertegrert.


Styreformann Marvin Maslow i Manhattan Scientifics skriver i en pressemelding fra selskapet at «Vi har kunnskapen, patenter og tekniske ferdigheter. Vi ønsker nå å finne industrielle partnere for å starte kommersialisering av teknologien». De har mottatt en rekke henvendelser fra interesserte små og store sykkel og scooter-produsenter. Selskapet tror det vil være et marked for slike sykler og scootere i Nord-Amerika og Europa men tror det viktigste markedet vil være i Asia. Maslov tror de første hydrogensyklene vil være klare for salg i løpet av 2001 og antar de i introduksjonsfasen vil koste mellom 13 000 -17 000 kroner .