Nyheter

Norges første bioetanlostasjon åpnet

Frederic Hauge fyller opp tanken med bioetanol mens Miljøvernminister Helen Bjørnøy og administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Detaljhandel følger med.
Arnt Gøran Hartvig / Bellona

Publiseringsdato: 30. mai, 2006

Statoil åpnet i dag den første fyllstasjonen for Bioetanol i Norge. Miljøvernminister Helen Bjørnøy fikk æren av å åpne pumpen med E 85, som er bioetanolens nye produktnavn. Bellonas to Biopower SAAB-kjøretøy var de to første norskregistrerte bilene som kunne stille opp for å fylle det nye produktet.

E 85 er en blanding av 85 % biosprit og 15 % bensin. Fordelen med produktet er at det er klimanøytralt og reduserer derfor bilens CO2-utslipp. Den nye fyllstasjonen ligger på Storo i Oslo, og Bellona-leder Frederic Hauge er svært fornøyd med at det nå åpnes en slik stasjon i Norge.

– Vi er glade, sier Bellonas Frederic Hauge. – Vi kjøpte elbil i 1989, vi var de første i Norge til å kjøre på biodiesel, vi har fått den første hydrogenbilen i Norge på veien, og nå har vi den første kvitteringen på biosprit i Norge. – Vi merket betydelig bedret motoreffekt etter at vi fikk spriten på tanken.

I følge Saab yter de nye Biopowerbilene 30 % mer når de er fylt med E 85.

– Vi gleder oss over den første stasjonen i Norge, men skammer oss over hvor kort vi har kommet i forhold til Sverige, sier Hauge. – Der er flere hundre stasjoner klare og 26 000 biler kan veksle mellom biosprit og bensin. Bjørnøy lovet under sin åpningstale å komme med forslag til virkemidler. I Sverige er virkemiddelapparatet omfattende. Bjørnøy kan bare se på hva som er gjort der og sette i gang. Det er på høy tid, nå vil vi som ønsker å bidra til miljøforbedringer i våre valg av produkter få muligheten, avslutter Frederic Hauge.