Nyheter

Venstre krever biodrivstoff

Her fyller Konrad Pütz E85 ved Statoils stasjon på Skøyen i Oslo.
(Foto: Ola Innset/Bellona)

Publiseringsdato: 30. januar, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Venstre vil gjøre biodrivstoff til en av hovedsakene i høstens kommunevalg. Partiet mener at kommuner og fylker bør boikotte bensinstasjoner som ikke tilbyr biodrivstoff. Bellonas Konrad Pütz oppfordrer flere partier til å følge etter.

– Veldig mange vil bruke biodrivstoff, men i dag er det nesten ikke mulig å få kjøpt, sier nestleder i stortingets transport- og kommunikasjonskomité Borghild Tenden (V) til ANB.

Venstre vil nå at den offentlige sektor skal bruke sin makt som storkunde til å skremme oljeselskapene til å få satt opp flere biopumper.

Fornøyd

Dette låter som musikk i ørene til Bellonas Konrad Pütz, som tidligere denne måneden gikk ut i Bergens Tidende og sa at ”…det offentlige må bruke sin markedsmakt til å presse frem klimavennlige løsninger”.

– Det er flott at Venstre nå går i bresjen for å gjøre kommunenes miljømakt til en valgkampsak, sier han.

– Ved å stille krav til oljeselskapene om å tilby biodrivstoff kan kommune-Norge presse oljeselskapene til å gi folk som ønsker å bruke miljøvennlige alternativer et bedre tilbud.

Uklart fra regjeringen

Bellona og de andre miljøorganisasjonene har tidligere kritisert regjeringen for manglende satsning på biodrivstoff. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har lansert et mål om fire prosents innblandingspåbud, noe som er langt under miljøbevegelsens krav, og i tillegg bryter med Soria Moria erklæringen. Miljøvernminister Helen Bjørnøy mener derimot at regjeringen og miljøbevegelsen er helt på bølgelengde, og at regjeringens storsatsing på biodrivstoff allerede er i gang.

Utfordrer flere partier

Tidligere i vinter ba Bellona velgerne om å kun stemme på partier som krever at det settes opp biodrivstoffpumper i egen kommune, og at kommunen kun kjøper drivstoff av selskaper som tilbyr biodrivstoff. Da var det Fremskrittspartiet som tok oppfordringen og startet biodrivstoffsatsing i sine tre Vestfold-kommuner. Nå er det altså Venstre som flagger biodrivstoffsaken høyest, og Konrad Pütz håper flere partier vil legge press på regjeringen i denne saken.

– Økt bruk av biodrivstoff kan senke Norges CO2-utslipp kraftig, og det er jo noe nesten alle partier vil. Vi krever at minst 5,75 prosent av alt drivstoff som selges i Norge skal være biodrivstoff innen 2010, at det skal tallfestes et mål for hvor mange bensinstasjoner som skal tilby biodrivstoff, og at avgiftene skal endres slik at det ikke koster ekstra å kjøpe en miljøvennlig bil.