Nyheter

Bellona: Oslos første Miljøbildag

Miljøbildagen 2015 Abulfath Frouzandehjoo fra Oslo Taxi
Miljøbildagen 2015 Abulfath Frouzandehjoo fra Oslo Taxi
Bellona
Ingrid Kristensen Hauge

Publiseringsdato: 8. september, 2015

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

I dag arrangerte Bellona og Oslo Taxi Miljøbildag ved Bjerke Travbane. Her presenterte bilprodusentene sine miljøbilvarianter for nærmere 250 taxisjåfører, og lokalpolitikerne debatterte hva som skal til for at kollektivtransporten skal bli utslippsfri. –Vi satser på å bidra til en tidobling i antall elbiltaxier i hovedstaden i 2016, sier en optimistisk fagsjef i Bellona, Hallstein Havåg.

Nissan, Tesla, Mercedes, BMW, Toyota, Iveco og Smart presentere sine elbiler, hybridbiler, hydrogenbiler og større biler som går på biodrivstoff.

Seeing is beliving

Bellona ønsker gjennom arrangementet å påvirke taxisjåfører til å velge utslippsfritt neste gang de skal bytte bil.

– Oslo Taxi har fortalt oss at mange av deres sjåfører har vist interesse for elbiler. Ved å gjøre forskjellige utslippsfrie biler tilgjengelig i et miljø hvor de får prøvekjøre og diskutert med både produsenter og kolleger så håper vi å gjøre valget enkelt, sier Havåg.

Velkommen til Miljøbildagen Velkommen til Miljøbildagen Photo: - Credit: Bellona

I Oslo er det per i dag rundt 20 elbildrosjer. Oslo Taxi sjåfør Abulfath Frouzandehjoo er en av dem, og han forteller at da han byttet fra fossilbil til Tesla 85S reduserte han kostnadene sine med 13.500,- per måned.

– Jeg er glad i miljø og matematikk, så dette var et enkelt regnestykke for meg. Jeg sparer penger og miljøet spares for utslipp, derfor kjører jeg elektrisk, sier han og legger entusiastisk til. – Alle kan bidra til et bedre miljø, særlig vi taxisjåfører som kjører mer enn andre.

På Miljøbildagen; Adm. dir. Bjørn Rebne og kollega fra Oslo Taxi sammen med Abdullah Alsabeehg fra Arbeiderpartiet På Miljøbildagen; Adm. dir. Bjørn Rebne og kollega fra Oslo Taxi sammen med Abdullah Alsabeehg fra Arbeiderpartiet Photo: - Credit: Bellona

Kunnskap til å velge utslippsfritt

Administrerende direktør i Oslo Taxi Bjørn Rebne fortalte fra podiet at de ønsker å være en del av det grønne skiftet og snakket om hvordan de anser omleggingen til utslippsfrie biler som et fortrinn over tid.

– Det er grunnen til at vi samarbeider med Bellona om å arrangere denne Miljøbildagen som vi håper blir den første i rekken av en årlig tradisjon. Vi ønsker med dette å gi våre sjåfører kunnskap og motivasjon til å bli med på det grønne skiftet, sier han.

Nissan og Tesla I fremtiden kommer bygg og bil til å høre sammen. Det smarteste er å bygge lademuligheter samtidig med nybygget. Photo: - Credit: Bellona

Også politikerne var til stedet på Miljøbildagen. Marianne Borgen fra Sosialistisk Venstreparti, Ola Elvestuen fra Venstre, Harald Nissen fra Miljøpartiet de Grønne og Abdullah Alsabeehg fra Arbeiderpartiet stilte til debatt sammen med Bjørn Rebne i Oslo Taxi og Hallstein Havåg fra Bellona.

Det var enighet om at taxinæringen er en del av kollektivløsningen og at man må satse på å bygge ut infrastruktur som gjør det gjennomførbart for drosjeeierne å velge utslippsfrie biler.