Nyheter

Elbussene kommer: Føler at jeg er med på noe stort

Bellona-leder Frederic Hauge er sikker på at elbusser blir dagligdags i bygatene i løpet av få år. De første elbussene i Oslo kommer i 2017.
Bellona-leder Frederic Hauge er sikker på at elbusser blir dagligdags i bygatene i løpet av få år. De første elbussene i Oslo kommer i 2017.
Siemens

Publiseringsdato: 5. april, 2016

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Elbuss med hurtiglading er en ny farkost på norske veier. I dag rullet den første gjennom Oslos gater. - I dag var vi med på noe stort, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Den elektriske revolusjonen kommer for fullt. Ikke bare innen bilindustrien; også busser, varebiler, båter og mindre anleggsmaskiner vil komme med batteri, spår Bellona-lederen.

I dag ble altså den første elbussen hurtigladet  – midt på Youngstorget i Oslo. Både samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Oslo-ordfører Marianne Borgen var til stede på den første prøveturen.

– Siemens og Volvo sprenger grenser ved å vise fram disse løsningene, sa Solvik-Olsen etter prøveturen.

Han var tydelig på at politikerne må følge nøye med på den teknologiske utviklingen.

– Hvis ikke risikerer vi å bli hengende igjen i gårsdagens løsninger lenger enn nødvendig, sier statsråden.

Han tror både teknologi- og prisutviklingen vil gå i elbussens retning, og er kritisk til at hjembyen Stavanger vil satse på trolleybusser.

Ketil Solvik-Olsen Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var full av lovord om elektriske busser. Han lover å gjøre sitt for at politikerne ikke skal bli hengende igjen i gårsdagens løsninger. Photo: - Credit: Bellona

– Jeg ser ikke helt behovet for å slepe med seg skjøteledningen langs hele ruten, sier Solvik-Olsen, som i dag var med på sin første elektriske busstur.

Frederic Hauge var ikke førstereisgutt, men ikke mindre begeistret av den grunn.

– Jeg får følelsen av å være med på noe stort når jeg kjører rundt med elbuss i Oslo i dag. Det vi ser her kommer til å være en del av hverdagen vår veldig snart, sier Hauge.

Volvos el-busser er allerede i bruk i Hamburg og Göteborg. Per Østerstrøm fra Västtrafik i Göteborg sier at det har gått knirkefritt.

– Det har ikke vært noen innkjøringsproblemer. Bussene er veldig populære og vi har fått en mer fredelig by, sier han.

En ny rapport fra Volvo og Siemens viser at Oslo kommune kan spare 630 millioner kroner i året på å gå over til elektriske busser med hurtiglading på endeholdeplassene.

– Det tar bare 5 minutter å lade bussen nok til å komme gjennom ruta. Det koster 5 kroner. Skulle man fått samme mengde energi fra diesel, ville det kostet 50 kroner, sier Christian Jahr, leder for næringsutvikling i Siemens Mobility.

Bussjåfør Thorkil Agerup Bussjåfør Thorkil Agerup bekrefter at bussen er behagelig å kjøre. Ingen støy og rykkete giring vil nok glede både passasjerer og fotgjengere. Photo: