Nyheter

Pressemelding: Samarbeid for nullutslipp i verdensarven

Frederic Hauge.
Frederic Hauge.

Publiseringsdato: 23. mai, 2019

Bellona starter samarbeid med Flåm AS for å kutte utslippene ved den populære turistdestinasjonen.

Reiseliv er en viktig og fremtidsrettet næring for Norge, men har potensial til å belaste natur og klima hvis det ikke gjøres riktig. Med forventet vekst i gjestestrøm i cruise, båter, busser og biler til de mest populære destinasjonene, er det viktig å tilrettelegge for bærekraftig infrastruktur og nye miljøkrav.

– Økt turisme uten fokus på bærekraft, er uforenelig med både Norges klimamål og naturens tålegrenser. Derfor må vi få på plass tiltak som kutter utslipp, og legger til rette for økt verdiskapning med minst mulig skadelig påvirkning på naturen, sier daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

Samarbeidet som Flåm AS og Bellona i dag har inngått, har som mål å finne gode transportløsninger på land og til sjøs uten utslipp.

Utviklingen av Flåm til å bli en nullutslippsdestinasjon, forutsetter samarbeid med lokale og nasjonale myndigheter, kraftselskap, reiselivsoperatører, cruiseselskap, busselskap, andre transportselskap og havn. Dette er viktig for å få gode infrastrukturløsninger og gjennomføringskraft til å realisere målet om nullutslipp.

Solrun Hjelleflat, administrerende direktør i Flåm AS Solrun Hjelleflat, administrerende direktør i Flåm AS

– Med ambisjon om å øke antall besøkende, er det fundamentalt at vi gjør dette på en bærekraftig og klimamessig forsvarlig måte. Gjestene som kommer for å nyte den spektakulære naturen her, vil ikke se den fylt av forurensende eksos. Det vil si at det skal legges til rette for at busser, biler og båter skal driftes uten utslipp i Flåm. Samarbeidet med Bellona vil hjelpe oss med å finne de riktige løsningene, i tillegg til å sørge for dialog med relevante aktører og gode rammebetingelser, sier administrerende direktør i Flåm AS, Solrun Hjelleflat.

– Flåm AS har allerede gjort en sterk innsats for bærekraftig utvikling av destinasjonen, med bygging av den hybrid-elektriske sightseeingbåten Vision of the Fjords, og det helelektriske søsterskipet, Future of The Fjords. Disse båtene eies og drives av selskapet The Fjords, som Flåm AS eier sammen med Fjord1. Nå vil vi ta fatt på utfordringene med landtransport og cruise. Med resultatene av dette samarbeidet vil vi redusere klima- og miljøbelastningen av turisme i sårbare områder, og vi ønsker å få frem Flåm som et eksempel på bærekraftig turisme for resten av verden, sier daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

Kontakt Info:

Miljøstiftelsen Bellona:
Christina Ianssen, rådgiver energi og transport.
Mobil: 921 43 432

Flåm AS:
Arve Tokvam. Dir. Investor Relations.
Mobil: 907 85 950
Ingrid Lydvo. Dir. Forretningsutvikling
Mobil: 950 04 835