Nyheter

En game changer for fremtidens utslippsfrie skipsfart

Orcelle Winds by Wallenius Wilhelmsen
Orcelle Winds by Wallenius Wilhelmsen
Wallenius Wilhelmsen

Publiseringsdato: 21. mars, 2023

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

I dag deles Heyerdahlsprisen ut under Rederiforbundets Årskonferanse. – Vinneren har potensiale til å seile på en energikilde uten klimaavtrykk, som gir gratis energi, uten behov for kompliserende infrastruktur og uten å konkurrere om energien med annen landbasert industri, forteller jurymedlem Sigurd Enge i Bellona.

Vinneren av Heyerdahlprisen 2023 er:

Wallenius Wilhelmsen med Orcelle Wind.

Bellona er imponert over løsningen

Enge forklarer at Wallenius Wilhelmsen har videreutviklet seilkonseptet i kombinasjon med digitalisering. De bruker mekaniske seil som styres automatisk og man kan planlegge seilingsruter ut fra vindforhold for å optimalisere energibruken.

Jurymedlem i The Heyerdahl Award, Sigurd Enge fra Bellona. Jurymedlem i The Heyerdahl Award, Sigurd Enge fra Bellona. Credit: Tonje Nilsen, Bellona

– Jeg har stor tro på dette prosjektet. Å bruke vindenergi på havet er en vinn-vinn-situasjon som fjerner opptil 90 % av behovet for energi om bord. Den vil gjøre overgangen til fornybar energi lettere og raskere å gjennomføre. På vegne av Bellona vil jeg gratulere Wallenius Wilhelmsen med denne løsningen som tar shipping med inn i den moderne og digitaliserte verden, sier Enge.

Ekspertkomiteens begrunnelse:

I 2022 har verden stått midt i en energikrise. Samtidig er det klart at konkurransen om grønn energi blir stor i takt med at verden skal gjennomgå det grønne skiftet.

Vinneren av årets Heyerdahlpris er et selskap som over tid har vist at de tar grønn omstilling på alvor. Prosjektet de utvikler har potensiale til å seile på en energikilde uten klimaavtrykk, som gir gratis energi, uten behov for kompliserende infrastruktur og uten å konkurrere om energien med annen landbasert industri. Ekspertkomiteen mener årets vinner kan bli en «game changer» for fremtidens utslippsfrie skipsfart.

Ekspertkomiteen 2023:

  • Paul Christian Rieber, tidligere president i Norges Rederiforbund og administrerende direktør i GC Rieber
  • Thor Heyerdahl Jr.
  • Bo Cerup-Simonsen, CEO, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping
  • Guy Platten, generalsekretær for det internasjonale rederiforbundet International Chamber of Shipping (ICS)
  • Kristin Halvorsen, administrerende direktør Cicero
  • Tuva Flagstad-Andersen, regiondirektør DNV
  • Sigurd Enge, fagansvarlig for shipping og Arktis i Bellona
  • Sveinung Oftedal, fagdirektør Klima- og miljødepartementet

Heyerdahlprisen ble etablert av Thor Heyerdahl og Norges Rederiforbund i 1999 og deles ut til kandidater fra den maritime næringen som bidrar til et bedre globalt miljø.