Nyheter

Stort oljeutslipp i Nordsjøen

(Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro)

Publiseringsdato: 12. desember, 2007

Skrevet av: Ola Innset

3840 kubikkmeter råolje er sluppet ut ved Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Statens petroleumstilsyn omtaler hendelsen som det nest største oljeutslippet i Norges historie.

– Dette viser hvor risikabelt det er med oljevirksomhet, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

– Vi har lenge sagt at oljevernberedskapen er altfor dårlig, men både StatoilHydro og myndighetene har snudd det døve øret til, sier han.

Vindstyrken i området er for øyeblikket på 45 knop, og bølgene så høye som sju meter. Det er derfor umulig å komme til i området med lenser.

Vekker

Hendelsen skjedde i dag tidlig da lasteskipet «Navion Britannica» lastet olje fra en bøye ved oljeplattformen.

– Dette var ingen unntakstilstand, men bøyelasting, som er vanlig på norsk sokkel. Allikevel kan altså så alvorlige ulykker skje, sier Holm.

– Dette bør være en vekker for StatoilHydro og norske myndigheter. Det er store miljømessige risikoer knyttet til oljeutvinning, og det er derfor Bellona er motstander av oljeutvinning i de sårbare nordområdene, sier han.

Konsekvenser

Så mye som 4 000 tonn råolje har lekket ut i havet ved Statfjord A. Det er fortsatt ukjent hva de økologiske konsekvensene av dette vil bli.

– Dette bør få store konsekvenser for StatoilHydro sier, Marius Holm.

For bare fire år siden, i 2003, kom det som da var norgeshistoriens nest største oljeutslipp da 750 kubikkmeter råolje ble sluppet ut ved Draugen-feltet. Shell fikk da en bot på 4 millioner kroner.

Last ned Statoil Hydros pressemelding til høyre på siden. Bellona Web kommer tilbake med mer info om hendelsen.