Nyheter

«Murmansk» skal heves

Den russiske krysseren Murmansk har ligget i fjæresteinene utenfor Sørvær siden 1994.
(foto: olaf brastad/bellona)

Publiseringsdato: 13. august, 2008

Skrevet av: Ola Innset

Fiskeriminister Helga Pedersen sier i dag at vraket av den havarerte russiske krysseren ”Murmansk” skal heves. – Det er denne type handlekraft vi trenger fra en fiskeriminister, sier en fornøyd Frederic Hauge.

Den russiske krysseren ”Murmansk” havarerte ved Sørvær i Finnmark i 1994. Siden har den vært til konstant bekymring for innbyggerne i Hasvik Kommune, og tidligere denne måneden kom det fram at skipsvraket inneholdt farlige miljøgifter.

– I dag kan de sprette champagnen i Hasvik kommune, og vi skulle gjerne ha vært der sammen med dem, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Miljøgifter

Krysseren ”Murmansk” drev på land i Hasvik da den var i ferd med å taues fra Russland til opphogging i India, og vraket inneholder farlige miljøgifter som PCB, asbest, bly og bromerte flammehemmere.

Tidligere har det kommet fram at fiskeriministeren hadde kjent til miljøgiftene i tre år, og fiskeriministeren måtte tåle skarp kritikk fra miljøbevegelsen. Men i dag er Frederic Hauge bare fornøyd med Helga Pedersen.

Honnør

– Det er akkurat dette vi har sagt hele tiden, og endelig ser det ut til at vi får hevet vraket. Det skal Helga Pedersen ha honnør for, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det er slik handlekraft vi trenger fra en fiskeriminister, og dette bør sette standarden for hva som bør skje med andre vrak langs kysten, sier han.