Nyheter

Torgeir Norling in memoriam

Publiseringsdato: 5. januar, 2010

Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om den tidligere Bellona-medarbeideren Torgeir Norlings plutselige og alt for tidlige bortgang.

Torgeir Norling kom til Bellona som sivilarbeider på midten av 90-tallet, men fortsatte som ansatt journalist i Bellona Magasin, og informasjons- og fagmedarbeider i Miljøstiftelsen Bellona helt fram til 1998. Han utmerket seg som en dyktig skribent, men også som en stor idealist og organisator, som gjerne engasjerte seg personlig i enkeltsaker.

Da vår russiske medarbeider, Aleksandr Nikitin ble arrestert og anklaget for spionasje og landsforræderi i Russland var Torgeir blant annet ansvarlig for å organisere to store støttekonserter for Nikitin i Oslo høsten 1996 og et fakkeltog gjennom Oslo sentrum i forbindelse med daværende president Boris Jeltsins besøk i Norge. I tillegg var han prosjektansvarlig for en egen støtte-CD med musikk fra de to konsertene og en elektronisk utgave av Bellonas rapport om atomavfallsproblemene til den Russiske Nordflåten som var bakgrunnen for anklagene mot Nikitin. Etter at han sluttet i Bellona holdt han kontakten med oss, og kom gjerne innom kontoret på besøk innimellom studier og en omfattende reisevirksomhet som journalist og fotograf.

Torgeir var en av disse tilsynelatende fryktløse journalistene som oppsøkte noen av verden farligste konfliktsituasjoner, men som også evnet å komme svært tett innpå de menneskene ham møtte på veien. Hans reportasjer fra Irak rett etter den amerikanske invasjonen, fra Thailand og Ache-på Sumatra under og i dagene og ukene rett etter Tsunamikatastrofen var med på å befeste hans posisjon som en dyktig journalist og fotograf, men det var de unike skildringene og bildene fra opphold hos geriljagrupper i blant annet Øst-Timor og fra munkenes opprør i Burma i 2007 som gav ham status som en av de aller fremste innen sin genre og generasjon.

Vi, hans tidligere kollegaer og venner i Bellona, savner ham sårt, samtidig som våre tanker går til hans lille familie i Thailand, hans norske slektninger og til hans mange venner verden over. – Du var en sann og modig idealist, Torgeir. Må du hvile i fred.