Nyheter

Bellona til Clinton-arrangement i New York

Frederic Hauge
(Foto: Anne Karin Sæther)

Publiseringsdato: 20. september, 2010

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Frederic Hauge er invitert til Bill Clintons eksklusive arrangement, Clinton Global Initiative, som starter i New York i dag. Bellona skal presentere Sahara Forest Project.

Clinton Global Initiative (CGI) arrangeres fra 20. til 23. september i New York, og samler store internasjonale navn innen politikk, næringsliv og det sivile samfunn.

Det er tredje gang Bellona blir invitert, og denne gangen har Bellona fått mulighet til å presentere Sahara Forest Project – et innovativt prosjekt i kampen mot flere utfordringer; klimakrise, ørkenspredning, vannmangel og matmangel.

Første “Commitment”

Det er første gang en norsk organisasjon legger fram et såkalt “CGI Commitment to Action”. Denne typen forpliktende tiltak legges fram av CGI-medlemmer innen ulike områder, som miljø, helse, utdanning og skal føre til konkrete, målbare resultater.

Så langt finnes det 1.700 slike Commitments to Action, og hvert år velges noen få ut for å bli presentert på CGI.

– Det er en ære for Bellona å bli invitert til Clinton Global Initiative, og det er viktig for Sahara Forest Project at vi får informert så mange viktige aktører om mulighetene som ligger i dette prosjektet, sier internasjonal rådgiver i Bellona, Svend Søyland.

– I Bellona er vi teknologioptimister, og vi mener Sahara Forest Project kan tilby løsninger på en rekke områder, sier han.

Michelle Obama kommer

CGI er fullt av kjente aktører på høyt internasjonalt nivå. I år deltar blant andre Michelle Obama, tidligere utenriksminister Madeleine Albright, tidligere Nobelpris-vinner Wangari Maathai, Virgin-sjef Richard Branson og den profilerte New York Times-journalisten Thomas Friedman .

I tillegg til Bellonas Frederic Hauge er det fire nordmenn som er blitt CGI-medlemmer, og disse er Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland, Pål W. Lorenzen (Leder av Norwegian Climate Foundation) og Kjell Inge Røkke.

Grønn ørken – ren energi

Sahara Forest Project (SFP) er et innovativt tiltak for å produsere fornybar elektrisitet, mat, biodrivstoff og rent ferskvann – samtidig som det skaper lokale jobber. SFP kombinerer saltsvanns-drivhus, konsentrert solenergi og dyrking av alger.

Les mer på prosjektets hjemmeside saharaforestproject.com, eller hos National Geographic, som skrev saken ”High-Tech Energy ‘Oasis’ to Bloom in the Desert?” tidligere i år. På bellona.no kan du lese ”Vil gjøre ørkenen grønn”.

Bellona er en av fire partnere i Sahara Forest Project. De andre er Michael Pawlyn, en av hovedarkitektene bak det prisbelønte Eden Project, og grunnlegger av Exploration Architecture, Charlie Paton, grunnlegger av The Seawater Greenhouse, og Bill Watts, Senior Partner i Max Fordham Consulting Engineers.

Clinton Global Initiative

Clinton Global Initiative (CGI) ble etablert i 2005 av tidligere president i USA, Bill Clinton. CGI er en møteplass som er skal bidra til å fremme løsninger innen områder preget av de største utfordringene verden står overfor.

Fra starten i 2005 har CGI samlet mer enn 125 nåværende og tidligere statsoverhoder, 15 Nobelpris-vinnere, hundrevis av internasjonale toppledere fra næringslivet, ledere av anerkjente ideelle organisasjoner (NGO-er) og profilerte journalister.