Klimafinansiering for CCS
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Nyheter
Publiseringsdato: 25. januar, 2016
Skrevet av: Ellen Viseth
Nyheter
I dag åpner testanlegget for CO2-fangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.
– Dette er en stor dag. Dette hadde vi ikke turt å håpe på for bare ett år siden. Norge tar i dag et stort skritt videre mot målet om et fullskala CO2-fangstanlegg innen 2020, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Avfallsanlegget på Klemetsrud er det største utslippspunktet i Oslo, og står for 20 prosent av Oslos totale utslipp. Dette er første gang i verden at man skal fange CO2 fra et avfallsforbrenningsanlegg.
Trekker CO2 ut av kretsløpet
– Dersom man lykkes på Klemetsrud, vil man faktisk dra CO2 ut av atmosfæren. Det vil bli det første anlegget i verden hvor utslippsregnskapet går i minus, sier Hauge.
Forklaringen er at 60 prosent av avfallet på Klemetsrud er biologisk. Siden planter tar opp CO2, vil denne CO2-en bli trukket ut av kretsløpet dersom man lagrer utslippene fra Klemetsrud.
– FNs klimapanel sier at dette er helt nødvendig for å overholde målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader. Uten karbonnegative teknologier får vi ikke dette til, sier Hauge.
Forbrenningsanlegget slipper ut 300.000 tonn co2 hvert år.
– Vi er positivt overrasket over hvor raskt dette har gått. Vedtaket ble gjort i juni, og allerede nå er fangstanlegget klart til oppstart. Det er viser at dette er fullt mulig dersom viljen er der, sier Hauge.
Kan bli nytt, norsk industrieventyr
Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune eier anlegget og har selv vært pådrivere i prosjektet. De har fått politisk støtte fra både det gamle og det nye byrådet. For kort tid siden ble det kjent at Statoil, på oppdrag fra regjeringen, skal kartlegge lagringssteder for CO2 i Nordsjøen.
– Når man ser disse nyhetene samlet begynner fremtiden å se veldig spennende ut for CO2-fangst i Norge. Bellona ser for seg at Norge kan skape en ny industri ved å ta imot CO2 fra andre land i Europa, sier Bellona-leder Hauge.
Resultatene klare i juni
Testanlegget skal avgjøre hvilken fangstteknologi som fungerer best på Klemetsruds røykgass. I testperioden blir CO2-en fanget og sluppet ut igjen. Regjeringen, ved Gassnova, har bedt om å få resultatene av testingen innen juni i år.
– For at det endelige fangstanlegget på Klemetsrud skal bli ferdigstilt innen 2020, er det veldig viktig at investeringsbeslutningen for fullskala CO2-fangst tas i år – og så snart som mulig, påpeker Frederic Hauge.
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Produksjon av stål står for fem prosent av alle klimagassutslipp i EU, og for syv prosent av globale klimagassutslipp. Derfor er stålindustrien en se...
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn M...