Nyheter

Tony Seba: Spår en fremtid på autopilot og uten olje

<small><i>- Innen fem år vil det ha skjedd enorme forandringer i både trafikk, olje og på andre områder, mener Tony Seba.</i></small>
- Innen fem år vil det ha skjedd enorme forandringer i både trafikk, olje og på andre områder, mener Tony Seba.
Nils Bøhmer

Publiseringsdato: 2. juni, 2017

Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy

- Både oljeboring og store vegprosjekt er snart unødvendig. Og innen fem år sitter du på i en selvkjørende bil. Det vil gå fort, sier Tony Seba.

– Veldig snart blir både oljeboring og utbygging av store vegprosjekt helt unødvendig. Og innen fem år kan du sitte på i en selvkjørende bil du ikke vil eie. Fremtiden er her raskere enn de fleste aner, sier Tony Seba.

Han foreleser ved flere universiteter i USA og er en av de fremste tenkerne innen bærekraftig markedsutvikling og ren energi. Han mener de fleste slike skifter skjer brått og at flere slike er like rundt hjørnet.

Raske skifter

Han kaller det «disruption». Det handler om skifter eller overganger som skjer når én eller flere nye teknologier kobles med en god ide på en måte som får store konsekvenser. Det er ikke så komplisert som det kan virke.

– Vi har allerede hatt mange slike skifter der ingen ville trodd det i forkant om noen hadde påstått at det ville gått så fort eller betydd så mye, sier han og ramser opp «disruptions»:

  • fra hest til bil
  • fra analoge til digitale fotografier
  • fra kjøp av plater til strømming av musikk
  • fra mobiltelefoner til smarttelefoner

Tony Seba Photo:

– Eksemplene er mange, og de betyr alltid mye. Veldig mye, sier Seba.

  • Før Gutenberg fant opp boktrykkerkunsten, var det omkring 20 000 bøker i Europa. Ti år senere var det 1,3 millioner.
  • Overgangen fra bare hester i gatene i New York til bare bilder, tok bare 12-13 år.
  • Kodak hadde et rekordår i 2000, i 2012 var de konkurs.

Bare el-biler i nær fremtid

– Det skyldes alltid ny teknologi, og gjerne kobling av flere. Og nå har vi flere skifter på gang, like foran oss. Den eneste forskjellen fra før, er at skiftene går stadig raskere, sier Tony Seba.

Han mener det første virkelig store som vil skje handler om biler, eller persontransport:

  • Batterier blir raskt mer effektive samtidig som prisen faller.
  • El-biler blir raskt billigere, kan kjøre lenger på en lading og vil svært snart holde mye lenger.

– Det er ingen tvil om at el-biler vil overta for de fossildrevne. Allerede i 2020-21 vil de være billigere i kjøp og bruk enn fossilbilene. Det er veldig snart. Og folk vil gripe muligheten, ikke mest fordi det er miljøvennlig, men fordi det er billigst.

På autopilot

Tony Seba Photo:

Det neste er selvkjørende biler, mener han. Også det fordi de er billigere. En hovedforklaring er at den massive datakraften som trengs fort blir både raskere, mer kompakt og billigere.

– De selvkjørende bilene som går i Singapore og Pittsburgh har radarer som for lengst gode nok, men de krymper og blir billigere. Siden 2012 har prisen sunket fra $ 70 000 til $ 250. Men kraften som trengs for å analysere det som skjer innenfor 200 meter fra bilen, er enorm. Bilen, egentlig en «datamaskinen på hjul», må spa unna mange gigabyte i sekundet. Men nå er også datadelen både billig nok og liten nok, sier Seba.

Og ifølge Tesla-gründer Elon Musk lærer bilene også fort, og dermed blir de stadig tryggere. Sist vinter sa han at selvkjørende biler vil kunne kjøre tvers over USA innen utgangen av 2017.

– Alt dette betyr at selvkjørende biler vil komme raskt. Det tar noen få år, men det er fordi myndighetene først må overbevises om at autopilot er tryggest. Amerikanske myndigheter er allerede der.

Bildeling og tomme veier

Han er ikke den første som har påpekt det usmarte i at det er for mange biler i gatene, at bilene står stille minst 95 prosent av tiden og at det er et evig mas å finne parkering.
– Det vil løse seg, mener han. – De selvkjørende bilene kommer:

Både Tesla og andre produsenter av el-kjøretøy lover at de vil holde stadig lenger. En ny el-buss anslås i dag å klare 800 000 kilometer, den neste Teslaen skal visstnok tåle 1,6 millioner. De er også mye billigere å vedlikeholde enn kompliserte fossil-biler.

– Ingen familie kjører så langt. Derfor gir det mening å dele på bilene, slik flere car-pool-grupper jo gjør allerede. Med selvkjørende biler med lang levetid forandrer alt seg, mener han. Med dem kan du bestille henting, la den frakte deg dit du skal og ikke parkere, men la bilen kjøre videre til nestemann som har bestilt. Får han rett, vil vi gå fra privatbiler til «transport som service», akkurat som musikk vi abonnerer på. Det har skjedd fordi det både er mer praktisk og mye billigere. – Og med det vil det bare trenges 1/10 så mange biler. Og det vil skje fort.

– Hva med rushtiden der mange skal transporteres, du får ikke 10 personer inn i hver bil?

– Ikke alle som reiser i rushtiden må reise akkurat da, de kan spre seg mer utover, sier han, og mener det vil holde.

Kollapser

Ytteligere en konsekvens er at de færreste vil trenge fossilbilene lenger. Prisene vil falle, bruktbilmarkedet vil kollapse, ifølge Seba, fordi det er billigere å bruke bildeling enn sin egen bil, selv hvis den er nedbetalt.

– Men fossilbilen min har fortsatt en verdi for meg. Jeg beholder den heller enn å «gi» den fra meg…?

– Det kan hende, og det kan nok forsinke utviklingen. Men at det skjer fortere enn du aner, tviler jeg ikke på.

Olje og nye veier ulønnsomt

Hvis det Tony Seba ser i krystallkulen er riktig, betyr det ikke bare at behovet for nye veier og parkeringsplasser vil forsvinne, slik at man kan bygge grønne lunger eller boliger der asfalten ligger i dag. Det betyr så at etterspørselen etter olje vil synke dramatisk. og dermed prisen.

– Det gjør utvinning av mange oljereserver ulønnsomt, særlig på dypt vann. Man må veldig snart levere oljen billigere enn $ 20 fatet for å konkurrere, om litt enda lavere.

Det har igjen sammenheng med at solenergi blir så fort billigere og mer effektiv. Det gjør også batterilagre, så man har strøm å ta av også om natta. (I solfattige områder som Finnmark må man bare supplere med vindkraft, sier han.)

– En siste forandring som vil bety mye, er at «alt» vil få batterier og vil dele strøm med hverandre etter behov, for eksempler hus i tillegg til biler: Om 5-10 år vil mange se seg tilbake og synes dette er helt naturlig, like naturlig som man bruker en smart-telefon i dag. Og alt skjer fordi det er billigere – og mer praktisk.