Klimafinansiering for CCS
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Nyheter
Publiseringsdato: 8. august, 2014
Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld
Nyheter
Triklosan er et stoff som vist å kunne være hormonforstyrrende og allergifremkallende. – Triklosan tas opp gjennom huden, særlig når vi svetter, derfor er vi desto mer utsatt for det når det finnes i treningstøy, påpeker Karl Kristensen.
Triklosan som slippes ut i miljøet er også vist å skade vannlevende organismer og kan dessuten omdannes til ekstremt skadelige dioksinforbindelser.
– Nanopartikler av sølv er et annet stoff som brukes for å unngå lukt i treningstøy, det skumle er at det har bakteriedrepende effekt fordi det er så giftig, sier Kristensen. – De fulle skadevirkningene av slike nanopartikler er ennå ikke fullt kartlagt, men de er vist å være både helse- og miljøskadelige, og kan blant annet skade forplantningsevnen, fortsetter han.
Svanemerket har forbudt nanopartikler basert på metall-, kull- eller fluorforbindelser i svanemerkede produkter, inntil man vet mer om effektene.
I tillegg er treningstøy i noen tilfeller vist å inneholde fluorerte impregneringsmidler som PFOA/PFOS, og bromerte flammehemmere. Disse stoffene er vist å kunne være kreftfremkallende, hormonforstyrrende og fosterskadelige. Stoffene er dessuten tungt nedbrytbare og hoper seg opp i kroppen til dyr og mennesker hvor de ikke forsvinner.
Også sko, hansker og annet treningstilbehør er i mange tilfeller vist å inneholde betydelige mengder giftstoffer. Her snakker vi blant annet i tillegg om alkylfenoler, ftalater og tungmetaller.
For å redusere mengden miljøgifter i treningstøyet ditt:
Spør etter produkter som kan dokumentere at de ikke inneholder bakteriedrepende kjemikalier, fluorerte impregneringsmidler eller flammehemmere. Dessverre finnes det ennå svært få svanemerkede treningsprodukter. En alternativ merkeordning man imidlertid kan se etter er GOTS-merket (Global Organic Textile Standard)
Stormberg er dessuten et eksempel på en leverandør av treningsklær som bruker mye ressurser på å minimere giftmengdene i produktene sine.
Etter to til tre vask vil normalt nesten halvparten av kjemikaliene i treningstøyet være vasket ut. Etter mer enn ti vask vil mange av kjemikaliene være nesten borte. Hvis du ønsker å minimere din egen og andres eksponering for disse giftstoffene kan det derfor lønne seg å bruke treningstøy så lenge som mulig, la treningstøyet gå i arv, heller enn å kaste det. I tillegg er det mulig å kjøpe mye godt treningstøy brukt. Det kan også være en ide å vaske alt nytt treningstøy før du bruker det, selv om dette ikke hjelper miljøet.
Bellona vil komme med tips til annet giftfritt treningsutstyr om kort tid.
Prosjekt giftfritt
Bellona jobber i år spesielt med å fase ut miljøgifter i alle produkter vi bruker og omgir oss med, gjennom å legge press på myndighetene til å få på plass merkeordninger og andre nødvendige tiltak. Skriv under på vår kampanje, så er du med oss i kampen for et giftfritt samfunn! Det koster ingenting, vi står bare sterkere.
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Produksjon av stål står for fem prosent av alle klimagassutslipp i EU, og for syv prosent av globale klimagassutslipp. Derfor er stålindustrien en se...
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn M...