Klimafinansiering for CCS
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Nyheter
Publiseringsdato: 4. mai, 2006
Nyheter
Kvikksølv (Hg) er hovedsaklig bundet i svovelholdige malmer. Mest kjent er sinober, som kan inneholde opptil 70 prosent kvikksølv. Kvikksølv har vært utvunnet i flere tusen år. Fortsatt er det fire store kvikksølvgruver i Europa, to av disse har vært drevet kommersielt siden romerrikets dager. Utvinning skjer ved å brenne malmen, hvor svovelet går av som svoveldioksid, mens det metalliske kvikksølvet kan kondenseres ut.
Områdene rundt tidligere og eksisterende kvikksølvgruver er miljømessige katastrofeområder, delvis grunnet svovelutslippene, men det er også ekstremt høye verdier av kvikksølv i jordsmonn, vegetasjon og vilt i store landområder rundt gruvedriften. Kvikksølvs kjemiske egenskaper gjør det i stand til å spre seg lettere enn alle andre metaller. Dette er en hovedårsak til store utslipp fra gruvedriften. Denne effekten er så stor at i gruvene som ble drevet under romerriket (bl.a. i dagens Italia, Spania og Slovenia) var det forbudt å bruke slaver; det skulle kun brukes straffanger. Romerske borgere hadde forbud mot å entre gruvene. Årsaken var den korte levetiden til arbeiderne i slike gruver.
Nåtidens omsetning av kvikksølv kommer særlig fra gjenbruk og gjenvinning, og omfatter for det meste metallisk kvikksølv. Det meste av de nivåer organisk bundet og langt giftigere kvikksølv som finnes i miljøet, er laget av forskjellige mikroorganismer fra metallisk kvikksølv. Norzink produserer kvikksølv i Norge som biprodukt fra sinkproduksjonen.
Bruk
Kvikksølv er et meget anvendelig metall, og brukes derfor over hele verden til en rekke formål, og i en rekke forbindelser. Kvikksølv har historisk vært myteomspunnet, og brukt i alt fra alkymistenes forsøk på å lage gull, til bruk som medisin mot lepra, syfilis og tarmslyng. Endel av bruken som medisin ga større skade enn hjelp. Det brukes fortsatt i enkelte vaksiner og kremer. De viktigste bruksområdene i dag er som katode i kloralkaliproduksjon, i forskjellig elektrisk utstyr, i speil, i malinger og måleinstrumenter, som plantevernmiddel, katalysator i industrielle reaksjoner. Mest kjent er kanskje bruken i tannfyllingsmaterialet amalgam.
Til tross for årtusenlang kjennskap til skadelige effekter finner kvikksølv stadig nye anvendelser, bl.a. i lap-top PCer, i energisparepærer og annet elektrisk/elektronisk utstyr. I Brasil og en rekke andre land hvor gull vaskes ut av elvesedimenter og andre gullførende forekomster, brukes kvikksølv av fattige gullgravere for å fange mikroskopiske gullpartikler som gull-amalgam. Dette amalgamet varmes så opp for å få frem det rene gullet. Denne bruken fører til dramatiske eksponeringer av såvel mennesker som miljø.
En viktig tidligere anvendelse som har ført til betydelig forurensning i Norge var bruken av kvikksølvforbindelser som soppdrepende middel i produksjonen av tremasse og papir. Internasjonalt har det vært en rekke alvorlige forgiftningstilfeller som følge av bruk av kvikksølv, i noen tilfelle med tap av flere tusen menneskeliv. Dette har særlig vært knyttet til bruk av kvikksølv som beisemiddel på såkorn.
Saker i Norge
I tillegg til den veletablerte diskusjonen rundt kvikksølv som tannfyllingsmiddel har vi i Norge særlig hatt to store kvikksølvsaker. Begge ble kraftig aktualisert på 80-tallet, og begge omhandlet drift av, og utslipp og avfall fra bruken av kvikksølv i kloralkaliproduksjon. Begge de kvikksølvbaserte kloralkalifabrikkene i Norge er nå under kontroll, etter massivt arbeid fra Bellona. Norsk Hydros fabrikk ble stengt i 1987 og arbeidet med å sikre området pågikk i flere år etterpå. Borregaards klorfabrikk ble stanset i 1997. Begge fabrikkene har hatt store utslipp av kvikksølv til luft og vann og medført belastninger og tildels alvorlige skader for arbeiderne.
Det var tidligere betydelige utslipp av kvikksølv fra smeltehytta i Sulitjelma. I tillegg til dette har det vært en lang rekke andre saker i Norge hvor kvikksølv har vært helt eller delvis i fokus. Grenlandsområdet er blitt belastet med totalt 160 tonn kvikksølv fra industriforurensning. De store tungmetallutslippene fra Norzink i Odda omfattet betydelige kvikksølvutslipp. Imidlertid var sink og blyutslippene så høye at de overskygget kvikksølvutslippene. Fortsatt er det visse kvikksølvutslipp fra Norzink, men langt lavere enn før bedriften investerte i fjellhaller. Idag er de største enkeltutslippspunktene for kvikksølv mangansmelteverkene i Øye, Sauda og Porsgrunn med utslipp til luft opp mot 500 kg per år.Totale norske utslipp er offisielt satt til 1600 kg/år. De virkelige utslipp er betydelig høyere enn dette fordi de store kvikksølvutslippene fra naturgassproduksjonen og underrapportering fra industrien ikke er tatt med.
Nedfall
Nedfall av kvikksølv og kvikksølvforbindelser fra atmosfærisk transport er hovedkilden til kvikksølvforurensning i Norge. Siden kvikksølv er et flyktig metall, gjelder dette i sterkere grad enn mange andre metaller. Det er derfor betydelige naturlige utslipp i tillegg til de menneskeskapte. Man kan i store regioner, som den amerikanske østkysten, måle atmosfærisk konsentrasjon som direkte følge av produksjonstakten i kullforbrukende industri og kraftproduksjon. Økte konsentrasjoner av oksidanter i luften, særlig ozon, fører til økt nedfall gjennom oksidasjon av luftbårent kvikksølv.
Helse
Kvikksølv er ikke nødvendig for noen kroppsfunksjoner. Opptaket er særlig stort via luftveiene, mindre via tarmen, avhengig av forbindelse. Menneskekroppen har begrenset evne til å håndtere kvikksølv, og metallet akkumuleres derfor lett. Kvikksølv akkumuleres sterkt i fettvevet i hjernen, og fører til nerveskader.
Symptomene for kvikksølvforgiftning er svært varierende, både som følge av at kvikksølv kan forekomme i forskjellige forbindelser og grunnet individuelle forskjeller. Det har også betydning om inntaket er via lungene, huden eller fordøyelsessystemet. Et klassisk symptom som ble mye observert i forbindelse med bruken av kvikksølv som middel mot syfilis er sterk spyttutskillelse, i ekstreme tilfeller flere liter pr. dag. Andre symptomer er diare, skjelvinger, nervøse rykninger, irritabilitet, sløvhet og depresjoner. Kvikksølv kan gi alvorlige misdannelser på fostre.
Akutt kvikksølvforgiftning gir ofte lungeødem og influensalignende symptomer. Kroniske forgiftninger gir særlig nerve- og hjerneskader. Mest kjent er kanskje uttrykket "den gale hattemaker", som har sin bakgrunn i at middelalderens hattemakere brukte kvikksølvnitrat i produksjonen av filthatter.
Det har vært en rekke forgiftningssaker som har omfattet tusenvis av mennesker, bl.a. i Pakistan, Guatemala og Irak, som følge av at manglende matforsyninger har ført til at befolkningen har spist såkorn behandlet med kvikksølv.
Den mest kjente store saken var i Minamata i Japan, der den kjemiske industribedriften Chisso Chemicals dumpet ca. 600 tonn metallisk kvikksølv i en bukt i perioden 1953-60. Befolkningen i området livnærte seg i hovedsak av fisk og sjømat. Forgiftningene omfattet flere titalls tusen mennsker. 13.000 mennesker gikk til sak mot bedriften, en sak som har pågått i årevis. Antallet anerkjent skadde havnet på 3000 for noen år siden, mange av de hardest skadde døde i løpet av de 40 årene problemene har holdt på. Først i år ble saken avsluttet, hvor 1500 gjenlevende fikk erstatning.
Miljø
Miljøvirkningene av kvikksølv på dyr de samme som for mennesker. Planter er vanligvis motstandsdyktige for kvikksølv. I miljøet kan mikroorganismer omgjøre vanlig kvikksølv til de langt giftigere organiske kvikksølvforbindelser. Dette skjer lettest der det ikke finnes oksygen, slik som i bunnslammet i fjordene. Kvikksølv er et grunnstoff og brytes derfor ikke ned i naturen slik mange andre giftstoffer gjør. Virkningen av kvikksølvforurensing er derfor tilnærmet evig.
Fellestrekk ved skadelige metaller
De viktigste naturlige kildene til spredning av metaller i atmosfæren er avdamping fra overflatevann, jord og planter, vulkansk aktivitet og skogbranner. De viktigste menneskeskapte forurensningene er brenning av fossilt brensel, gruvedrift, smelteverk, prosessering, og avfallshåndtering. Jordbruk og skogbruk står også for en betydelig del, både fordi det brukes metallholdige sprøytemidler og kunstgjødsel, men også grunnet økt jorderosjon.
Produksjonen av de fleste metaller øker år for år, dette gjelder både primærproduksjon og gjenvinning. Mange metaller slippes ut i relativt ufarlige former, men omdannes til giftigere former i miljøet. I tillegg er metaller totalt unedbrytbare. Selv om de fleste av metallene er stoffer vi omgås i det daglige, og en rekke av dem er nødvendige for biologiske prosesser, er den økende overkonsentrasjon i miljøet et av vår tids mest undervurderte problem.
Norske drikkevannsforskrifter, g/l[1] |
0,5 |
Norske utslipp til luft |
330 kg/år |
Norske utslipp til vann/sjø |
1000 kg/år |
Norske utslipp til jord |
300 kg/år |
|
|
Globale naturlige utslipp til luft, kt/år[2] |
2,5 |
Globale antropogene utslipp til luft, kt/år[3] |
3,6 |
Referanser:
Friberg et al. "Handbook on the toxicology of metals”. Vol II."
Furness et al. "Heavy metals in the marine environment."
IPCS/UNEP."Immunotoxicity of metals and immunotoxicology"
SFT. "Kartlegging av helse- og miljøskadelige stoffer i maling, lakk, lim m.v."Colborn et al."Our Stolen Future"
SFT. "Miljøgifter i terrestrisk miljø i Norge"
Hodgson et al. 1982. "Introduction to biochemical Toxicology"
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Produksjon av stål står for fem prosent av alle klimagassutslipp i EU, og for syv prosent av globale klimagassutslipp. Derfor er stålindustrien en se...
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn M...