Nyheter

Avstemning om Europakommisjonen utsettes

José Manuel Barroso i Parlamentet ved en tidligere anledning.
Foto: europa.eu.int

Publiseringsdato: 27. oktober, 2004

Skrevet av: Kjetil Stake

Europaparlamentet skulle i formiddag stemme over om de ville godta den påtroppende kommisjonspresidenten, José Manuel Barrosos forslag til ny kommisjon, men Barroso har nå bedt Parlamentet utsette avstemningen.

– Dersom avstemningen skulle foregått i dag ville ikke utfallet vært positivt for de Europeiske institusjonene eller for det Europeiske prosjekt. De siste dagene har vist at EU er en enorm politisk konstruksjon og at det folkevalgte parlamentet spiller en vital rolle i styringen av Europa, sa Barroso til Parlamentet i formiddag.


Barroso har ikke fått den støtten han trengte fra de liberale i Parlamentet fordi han hittil har nektet å fjerne den omstridte konservative italieneren Rocco Buttiglione fra den tunge posten som justiskommisær. Buttiglione har satt sinnene i kok i flere politiske leire på grunn av sitt ekstreme syn på homofili og kvinner. Han mener homofili er en synd og har kommet med svært negative uttalelser om alenemødre og kvinner i arbeid.


Et fungerende demokrati

Parlamentet kan ikke avvise enkeltmedlemmer av Kommisjonen, men derimot alle de 25 kommissærene. Barroso vil nå gjøre endringer i Kommisjonens sammensetning som Parlamentet vil godta. Flere analytikere har spådd politisk kaos i ukene som kommer.


– Dette er en krise for Europa, men en sunn sådan. Barroso vil forstå helt fra begynnelsen av hvor viktig Parlamentet er, og vi har her sett et snev av parlamentarisme. Hendelsen i dag er et tegn på at Kommisjonen ikke fungerer i et teknokratisk vakuum, men at den må forholde seg til den politiske virkeligheten, sier en av Norges fremste EU-eksperter og Bellona medarbeider, Paal Frisvold.


– Dagens situasjon viser hvor viktig det blir å få på plass den nye EU- grunnloven som åpner for at man kan avvise enkeltmedlemmer, legger han til.


I sin tale til Parlamentet uttrykte Barroso sin støtte til de demokratiske prosessene i EU- systemet og håpet at de ville komme frem til en løsning i de nærmeste ukene. Fram til da vil dagens Prodi- kommisjonen fortsette sitt embete.