Nyheter

— En fare for demokratiet

Frederic Hauge forsikrer tilhørerne på Stopp Goliat-alliansens klimaflyktningleir at kampen mot olje i nord fortsetter med uforminsket styrke.
Foto: Hanne Bakke/Bellona

Publiseringsdato: 8. desember, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Bellona-leder Frederic Hauge beskrev oljebransjens råkjør for å få åpnet Lofoten og Barentshavet for petroleumsvirksomhet som en fare for demokratiet. Hauge sa dette i en appell under en markering alliansen Stopp Goliat hadde utenfor Stortinget i ettermiddag.

Olje i nord:

De 19 organisasjonene i alliansen Stopp Goliat, satte i dag opp en symbolsk flyktningleir utenfor Stortinget for å minne politikerne på klimakonsekvensene oljevirksomhet i nord kan få. Menneskelige klimagassutslipp, som vil øke dramatisk ved oljevirksomhet i Lofoten og Barentshavet, kan ifølge FN drive millioner av mennesker i den fattige delen av verden på flukt.

Debatten om oljevirksomhet de kontroversielle områdene Lofoten og Barentshavet blir stadig mer intens. Den var den viktigste saken på Venstres landsstyremøte i helga, og mandag behandler Arbeiderpartiets sentralstyre saken.

– Det råkjøret oljeindustrien driver med nå er en fare for demokratiet, sa Bellona-leder Frederic Hauge. Han minnet på at Bellona har aksjonert mot oljeboring tidligere og kan gjøre det igjen. – Vi skal lage et helvete for dem, var Hauges hilsen til politikerne som ønsker å åpne de sårbare nordområdene for petroleumsvirksomhet.

Mens verdens miljøvernministere er samlet på FNs klimakonferanse i Milano sitter norske politikere og vurderer å åpne opp for en petroleumsvirksomhet som vil føre til 8% økning i Norges klimagassutslipp. En mengde som tilsvarer eksosen fra 1,5 millioner biler.

– Allerede i dag er flere mennesker på flukt fra naturkatastrofer enn fra krig. Norsk oljevirksomhet er medansvarlig for klimaendringene som truer millioner av verdens fattige, sa Bård Lahn, nestleder i Natur og Ungdom.

Klimaflyktningleiren utenfor Stortinget ble en sterk markering av den voksende motstanden mot olje i Lofoten og Barentshavet. Stopp Goliat-alliansen har vokst med to organisasjoner den siste uka, og består nå av 19 organisasjoner – alt fra miljø- og solidaritetsorganisasjoner til ungdomsparti og naturvitere.