– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 6. mai, 2015
Nyheter
Miljødirektoratet har i dag lagt fram nye norske utslippstall. Utslippene går nå ned i industrien, mens utslippene fra olje og gass øker. Det er særlig Statoils LNG-anlegg på Melkøya som står for økningen.
– Det er helt bak mål at Norge lar olje- og gassindustrien slippe unna den klimadugnaden alle andre sektorer av samfunnet er en del av. Tallene viser at oljebransjen mangler både vilje og evne til å ta i bruk klimaløsninger som kutter klimautslipp, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Totalt økte utslippene av klimagasser fra industrien og petroleumssektoren med 400 000 tonn. I EU gikk derimot utslippene ned med cirka 4,5 prosent fra 2013 til 2014.
– Må stille tøffere krav til oljeindustrien
– Økningen i klimagassutslippene i 2014 viser at den borgerlige regjeringen feiler fullstendig når det gjelder å stille tøffe krav. Regjeringen er mer opptatt av å snakke om hyggelige klimatiltak enn å ta tak i de vanskelige sakene som virkelig monner, sier Hauge.
Han peker på co2-fangst og strøm fra land til olje-/gassplattformene som de to viktige tiltakene for å få ned klimagassutslippene fra oljeindustrien.
– Elektrifisering av plattformer er kritisk for Norges klimagassutslipp. Ekofisk-feltet uten elektrifisering slipper ut mer CO2 enn all menneskelig aktivitet i hele Bergen by. Uten elektrifisering er klimautslippene de fire nye oljefeltene på Utsira på 800.000 tonn CO2. Elektrifisering er et smart klimatiltak som politikerne er nødt til å ta pålegge olje- og gassnæringen, sier Hauge.
Landindustrien tar grep
Bellona-lederen mener også at man må fange CO2 og bruke det til meroljeutvinning.
– Det er uforståelig at Oljedirektoratet ikke har pålagt utbyggerne å lage planer for dette. Oljeselskapene må pålegges til å tømme eksisterende felt før de får bore i nye områder rundt iskanten. Dette burde stått med gullskrift i Tord Liens instrukser til byråkratiet, sier Hauge.
Ifølge Klimaforliket må Norge kutte ca 9 millioner tonn før 2020.
– Når regjerngen i stedet trapper opp jakten på olje rundt iskanten, trekker de nasjonen baklengs inn i fremtiden, sier Hauge.
Hauge ønsker å understreke at tallene viser at industrien viser at det nytter å få god økonomi og samtidig kutte klimagassutslipp.
– Norsk prosessindustri er nå blant de mest utslippseffektive i verden. Industrien tar grep og viser et samfunnsansvar som oljeselskapene har enormt mye å lære av, sier Hauge.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...