Nyheter

– En stor dag

Gründerne av Morrow Batteries sammen med statsministeren. Fra venstre: Jon Fold von Bülow, CSO Morrow, Pål Bruun i Morrow, Jonas Gahr Støre, Dr. Rahul Fotedar CTO Morrow, Frederic Hauge, Bård Høyland Karlsen i Morrow og tidligere adm.dir i Morrow, Terje Andersen.
Gründerne av Morrow Batteries sammen med statsministeren. Fra venstre: Jon Fold von Bülow, CSO Morrow, Pål Bruun i Morrow, Jonas Gahr Støre, Dr. Rahul Fotedar CTO Morrow, Frederic Hauge, Bård Høyland Karlsen i Morrow og tidligere adm.dir i Morrow, Terje Andersen.
Foto: Media Service AS

Publiseringsdato: 19. august, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

To år etter at han la ned hjørnesteinen for produksjonsanlegget, innviet statsminister Jonas Gahr Støre Morrow Batteries, Europas første gigawatt-skala fabrikk for LFP-batterier. – Dette er en stor dag for Norge, en stor dag for industrien og et betydelig skritt i den grønne omstillingen, sa Gahr Støre.

Det var Bellonas stifter Frederic Hauge som i 2015 startet arbeidet med det som i dag er selskapet Morrow Batteries. Jonas Gahr Støre benyttet innvielsestalen til å gi kompliment til Hauge.

–Jeg har lært mye av Frederic

– Jeg har lært mye om batterier av min gode venn Frederic Hauge, som jo er elektrifisert, som dere vet. Hauge har lært meg batterienes betydning for energiladning, og hvor viktig batterier er for sol og vind, sa statsministeren.

Morrow skal produsere opptil 3 millioner battericeller årlig, noe som tilsvarer 1 GWh kapasitet. Testproduksjonen ved Morrow har allerede startet, og fabrikken skal jobbe tett med kundene for å finjustere produksjonsutstyret for å oppnå seriell produksjonskvalitet de neste månedene. Planen er å starte kommersiell produksjon mot slutten av året.

Europas første gifafabrikk

Anlegget er Europas første gigafabrikk for Lithium Iron Phosphate (LFP)-batterier.

– Dette er en enormt viktig dag i norsk industrihistorie og et vitnesbyrd om den dristige visjonen og risikoviljen til våre grunnleggere og engasjementet til vårt mangfoldige team av Morrowers, som nå består av 200 individer fra 34 nasjonaliteter. Våre prestasjoner i dag hadde ikke vært mulig uten urokkelig støtte fra Arendal kommune, lokale og nasjonale myndigheter og våre engasjerte aksjonærer. Sammen baner vi vei for en bærekraftig energifremtid for å gjøre Europa mer konkurransedyktig og trygt, sa Lars Christian Bacher, administrerende direktør i Morrow Batteries i sin tale.

– Som et resultat av innsatsen fra mange, har Arendal blitt den første byen i Europa som er vertskap for en giga LFP-fabrikk, noe som bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping. Vi ser frem til å levere de første kommersielle batteriene til kunder innen årets slutt, la han til.

LFP-batterier

LFP-batterier er raskt i ferd med å bli en viktig byggestein for nullutslippssamfunnet. De dominerer batterienergilagringssystemer, tungt maskineri og mellomstore elektriske kjøretøyer. Siden november i fjor har Morrow produsert og sendt tusenvis av LFP-prøveceller til potensielle kunder for testing og validering ved selskapets Customer Qualification Line (CQL). I en pressemelding skriver selskapet at de nå kan et kommersielt levedyktig, grundig testet og konkurransedyktig LFP-produkt.

«Norge er spesielt godt egnet for batteriproduksjon på grunn av sin prosessindustri og materialteknologiske industrielle track record, en lang tradisjon for ingeniør- og industriell innovasjon, rikelig tilgang på fornybar kraft og en arbeidsmodell som sikrer kompetente og engasjerte medarbeidere,» skriver Morrow i pressemeldingen.

Mer enn 366.000 arbeidstimer, eller 200 årsverk, var nødvendig for å installere tørr-rommet, verktøy og produksjonsutstyr. Under byggingen gjennomførte 1.650 personer obligatorisk opplæring i helsesikkerhet og sikkerhet (HMS). Ingen ulykker skjedde under konstruksjon eller installasjon av utstyr. Morrow Cell Factory vil sysselsette rundt 150 og er den første av fire fabrikker som er planlagt i Arendal.