
Bellonas program på Arendalsuka 2025
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. februar, 2025
Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge
Nyheter
I dag samlet deler av byggenæringen seg for å se på hva som skal til for å kutte utslipp i en av verdens største utslippssektor. Frida Røyne, rådgiver metall og mineraler i Bellona, var på scenen og snakket om hvordan man, ved å slå sammen to bransjer med store klima- og miljøutfordringer, kan bidra til store utslippskutt.
– Betongproduksjon står for hele 8 % av verdens klimautslipp. Ved å bytte ut sement med bindemiddel fra gruveavfall viser det seg at man kan kutte utslippene fra betongproduksjon med inntil 80 %, forteller Frida Røyne.
Gruveavfall er det største og mest kontroversielle hinderet for gruvedrift i Norge. Ved hjelp av ny norsk teknologi viser det seg at vi kan lage bindemiddel fra gruveavfall som erstatter for sement – som er den mest klimaintensive delen av betongproduksjon.
JM Bolig, Cemonite og Asak som nettopp har gjennomført sitt første samarbeid med lavutslippssement laget av gruve- og industriavfall, var vertskap for arrangementet på Pressens Hus.
– Vi trenger slike løsninger. Betong er det byggematerialet det brukes mest av i verden og det kommer til å være et masseprodukt også i fremtiden. Når det står for 8 % av de globale klimautslippene så sier det seg selv at vi ikke kan fortsette med den typen produksjon vi har i dag, innledet Røyne med.
Hun understreket at det ikke er nok for byggenæringen å energieffektivisere litt her og der. Klimautfordringene krever at man ser det store bildet og at man tenker bransjeoverskridende.
– Det er nettopp det Cemonite har gjort, de har tatt tak i to kjempeutfordringer i to forskjellige industrier og skapt en løsning. Men hvordan kommer vi oss dit at bransjen faktisk tar i bruk disse nye løsningene. Det er naturligvis superviktig med slike pilotprosjekter. Men nå må vi sørge for å få dem opp i stor skala.
Både Røyne og flere av innlederne trakk fram at offentlige anskaffelser må være en pådriver, da de kjøper halvparten av betongen vi produserer i Norge.
– Det må også stilles strenge klimakrav til bruk av byggematerialer. Det er viktig å etablere kunnskap om slike løsninger. «Et fornuftig bindemiddel» er kanskje ikke det mest sexy budskapet som skaper masse overskrifter i mediene, så vi har en stor jobb å gjøre med å løfte frem og skape interesse for denne løsningen. Men jeg og Bellona heier skikkelig på slike løsninger, avsluttet Røyne.
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Russiske myndigheter har dømt den mangeårige Bellona-medarbeideren Yury Sergeev for brudd på landets omfattende lov om «uønskede organisasjoner». Det...
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital...
Opphugging av skip på strender i Asia har gjort enorme skader både på mennesker og miljø. Hong Kong-konvensjonen, som trådte i kraft i juni, skal sik...