
Bellonas program på Arendalsuka 2025
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Nyheter
Publiseringsdato: 26. september, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
– Vi er veldig glade for dette. Regjeringen legger opp til et hardkjør i det sårbare Barentshavet, så det er en lettelse å få høre at oljen på Snøhvit blir liggende, sier oljerådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.
Bellona protesterte da Statoil i vår fikk lov til å letebore etter olje på Snøhvit-feltet, men ble ikke hørt. Statoil fikk beholde sin utslippstillatelse, og fant i sommer olje i en avgrensningsbrønn vest på Snøhvit.
Aldri olje
Nå er dataene fra brønnen analysert og vurdert sammen med annen geologisk informasjon fra feltet. Statoil har konkludert med at det ikke vil lønne seg å hente ut oljen, og stanser utbyggingen.
Dette betyr at det heller ikke vil bli oljeutbygging på Snøhvit noen gang senere, for når produksjonen av gass fra Snøhvit starter opp vil det ikke lenger være mulig å utvinne oljen.
For lite
Årsaken til at oljeproduksjon på Snøhvit ikke vil lønne seg er først og fremst at forekomstene er for små, opplyser Statoil i en pressemelding.
– Analysene viser at tilstedeværende volumer av olje i denne strukturen er betydelig mindre enn det vi forventet å finne, sier Geir Pettersen, som er direktør for Tromsøflaket.
– Når dette blir vurdert opp mot mulige utbygningsløsninger og dagens kostnadsnivå, viser det seg at det ikke er regningssvarende å bygge ut og produsere oljen fra Snøhvit-strukturen, sier han.
Statoil har 33,53 prosent av rettighetene til Snøhvit-feltet. De andre rettighetshaverne er ifølge NTB Petoro (30 prosent), Total E&P Norge (18,40 prosent), Gaz de France (12 prosent), Hess Norge (3,26 prosent) og RWE Dea (2,81 prosent).
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Russiske myndigheter har dømt den mangeårige Bellona-medarbeideren Yury Sergeev for brudd på landets omfattende lov om «uønskede organisasjoner». Det...
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital...
Opphugging av skip på strender i Asia har gjort enorme skader både på mennesker og miljø. Hong Kong-konvensjonen, som trådte i kraft i juni, skal sik...