–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 26. oktober, 2011
Skrevet av: Ruth Lothe
Nyheter
I dag ble det klart at utslippene fra Nickel, som ligger sju kilometer fra grensen, vil øke med omlag 30.000 tonn SO2 når Norilsk Nickel-selskapet øker produksjonen.
– Det ser håpløst ut, men vi gir oss ikke, sier Hauge, men legger til at: – Det som er positivt er at det nye briketteringsanlegget i Zapoljarnij vil bidra til at utslippene der vil gå kraftig ned.
Dermed blir utslippene fra de to fabrikkene omtrent som nå; mengden vil bare flyttes nærmere Norges grense.
– Fordelen er at forurensningen blir samlet på ett sted. Da blir det nødvendig med kun ett renseanlegg, påpeker Bellonalederen.
Prominente deltagere
På dagens seminar deltok blant annet den nyvalgte ordføreren i Sør Varanger, Cecilie Hansen. Hun startet sin nye hverdag med å dra til Nikel i forbindelse med Bellonas todagersmøte om utslippene fra gruvene i sine nabobyer.
Hun representerer befolkningen lengst øst i Finnmark, dem som bor aller nærmest de varslede utslippsøkningene.
Fra Norilsk Nickel-konsernet deltok miljødirektør Pisarev fra hovedkontoret i Moskva.
– Vi hadde noen bra diskusjoner i løpet av dagen, sier Hauge. – Dette seminaret bidrar sannsynligvis til at vi får bedre informasjon i framtiden.
Viktig miljøkamp
– Vi må starte på nytt i denne saken. Det er lenge siden «Stopp dødskyene fra Sovjet»-aksjonen på slutten av 80-tallet nå, og momentum har gått ut.
– Men arbeidet er like viktig nå som før! sier en like engasjert Frederic Hauge.
Et av hovedtemaene på seminaret var hvorvidt Norilsk Nickel holder seg innenfor grensen av de russiske reglene for utlipp. Bellona og NILU-forsker Tore Flatlandsmo Berglen mener grensene er overskredet og flere av de russiske forskerne var også enige i dette.
– Det virker som om russerne er mer løsningsorientert nå, mener Hauge.
Faglig uenighet
Norilsk Nickel hevdet at konsernet nå har så lave utslipp at miljøstatusen på hotspot-listen til Barentsrådets miljøgruppe er endret fra «rød» til «gul».
– Vi forstår ingenting av denne nedklassifiseringen, og dette er noe vi absolutt vil forfølge, sier Bellonalederen.
– Men det som sitter igjen for meg etter denne dagen er først og fremst at det er bra med dialog, veldig bra at de vil snakke med oss.
For mer informasjon, kontakt
Larisa Broner, rådgiver Russlandsgruppen, larisa@bellona.no
Karl Kristensen, rådgiver miljøgifter, karl@bellona.no
Ruth Lothe, kommunikasjonsrådgiver, ruth@bellona.no
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...