– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 8. juli, 2008
Skrevet av: Elisabeth Sæther
Nyheter
– Et hvert parti som åpner for å gå inn i en regjering som sier ja til oljevirksomhet i disse sårbare havområdene avskriver seg totalt som et miljøparti. Dette gjelder selvfølgelig også SV, åpnet Bellona-leder Frederic Hauge sitt innlegg i Reine i Lofoten mandag.
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) var på besøk i Lofoten for å møte lokale interesseorganisasjoner og ordførerne i Lofotkommunene. Bellona deltok på møtet.
Solheim skeptisk
Solheim la ikke skjul på egen skepsis til olje utenfor Lofoten, men ønsket ikke å love noe om SVs posisjon i en eventuell regjeringsforhandling i 2009.
– Det er vel ingen statshemmelighet å si at jeg personlig og som miljøvernminister er svært skeptisk til oljeleting i disse områdene. Mer enn det vil jeg ikke love, uttalte Solheim.
Utsatt forskning på seismikk
Bellona-leder Hauge benyttet også møtet i Reine til å minne ministeren om at regjeringen atter en gang har brutt miljøløfter når det gjelder seismikken utenfor Lofoten og Vesterålen.
I forrige uke ble det kjent at Havforskningsinstituttets forskning som skulle følge seismikkskytingen utenfor Andøya i Vesterålen ble avlyst. Dette skyldes at sommerens seismikkskyting er blitt på grunn av brann om bord på seismikkbåten. Forskningen skulle innhente økt kunnskap om skremmeeffekten som følge av seismikk.
– Føler oss lurt
– Seismikken gjennomføres på sviktende forutsetninger. Forskningen som skulle gjøres underveis har nå blitt avlyst for andre året på rad. Vi føler oss lurt, sa Hauge i sitt innlegg.
Solheim var ikke kjent med situasjonen, men lovet å se på saken.
– Vi håper at Miljøvernministeren ikke holder oss for narr, men nå går inn i prosessen og sørger for å få penger på bordet slik at seismikkforskningen kan starte opp, inntil dette skjer må seismikkskytingen utenfor Andøya stanses.
Sviktende kunnskapsgrunnlag
Hauge understreket videre viktigheten av å ha tilstrekkelig kunnskap på bordet før noen beslutninger om oljeaktivitet skulle tas.
– Det ville vært absurd å ta en beslutning før man har absolutt all kunnskap på bordet, uttalte han.
Også representanter fra Norges Kystfiskarlag og Norges Fiskarlag pekte på viktigheten av å gjennomføre en skikkelig kunnskapsinnhenting, også fra lokalt hold.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...