
Bellonas program på Arendalsuka 2025
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Nyheter
Publiseringsdato: 22. september, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Australias statsminister Kevin Rudd informerte for første gang om initiativet på fredag. Denne uken skal han lansere sine planer i FNs generalforsamling i New York.
Rudd ønsker at Australia skal samarbeid aktivt med andre land for å redusere CO2-utslippene i verden, og ser på CO2-håndtering fra store utslippskilder som et av de aller viktigste tiltakene.
Internasjonalt sentrum
Det nye instituttet skal jobbe med forskning, men skal også ha som mål å få fortgang i prosessen med å få på plass store demonstrasjonsprosjekter som faktisk tar CO2-håndteringsteknologien i bruk. Derfor vil arbeid med lover og regler og andre rammeverk også være viktig for instituttet.
Australias regjering forteller i en pressemelding at den årlig vil bruke 100 millioner australske dollar – eller 80 millioner amerikanske dollar – på instituttet. Regjeringen håper at instituttet kan bli et sentrum for internasjonal virksomhet innen rensing av kull.
– Det skjer mye bra arbeid der ute, men det er foreløpig ikke så godt koordinert, sier Rudd ifølge Reuters.
Ligger i tet
Leder i Bellona Europa, Paal Frisvold, sier at det er en veldig god nyhet den australske statsministeren kommer med.
– Da Sintef fikk 95 millioner kroner av Aker Clean Carbon til sitt arbeid med CO2-håndtering ble vi imponert, men dette er mange ganger så mye – hvert eneste år! Det må jo være blant verdens største satsinger, sier Frisvold.
– Australia er allerede i gang med å få på plass regelverk for transport og lagring av CO2, og landet ligger an til å kunne bli det første som har full rensing av et stort kullkraftverk, sier han.
Jobber mot G8-mål
Det nye instituttet i Australia skal ifølge Reuters bidra til at G8-landene når sitt mål om å ha 20 fullskala renseanlegg i drift innen 2020.
Australia har selv et stort behov for å få CO2-håndtering på plass. Australia er ifølge Yahoo News verdens største kulleksportør, og 80 prosent av all elektrisitet i landet kommer fra kullkraftverk.
Australia har allerede enkelte mindre pilotanlegg for rensing på plass ved sine kraftverk.
Kan fjerne 50 % av verdens CO2
Bellona har i mange år jobbet aktivt med CO2-håndtering, fordi det er et nødvendig klimatiltak.
Bellona har gjort en studie som viser at så mye som en tredel av CO2-utslippene i verden kan fjernes ved hjelp av å rense store utslippskilder og lagre CO2-en trygt i formasjoner under bakken eller under havbunnen. I Europa er potensialet enda større: Der kan mer enn halvparten av dagens utslipp fjernes med CO2-håndtering.
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Russiske myndigheter har dømt den mangeårige Bellona-medarbeideren Yury Sergeev for brudd på landets omfattende lov om «uønskede organisasjoner». Det...
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital...
Opphugging av skip på strender i Asia har gjort enorme skader både på mennesker og miljø. Hong Kong-konvensjonen, som trådte i kraft i juni, skal sik...