–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 25. september, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Petroleumstilsynet har avdekket hele 13 lovbrudd på Statfjord A-plattformen da det lekket ut rundt 1200 kubikkmeter oljeholdig vann fra plattformen 24. mai i år.
Bellona har gått gjennom rapporten, og mener forholdene som kommer fram er så alvorlige, at konserndirektør for norsk sokkel, Tore Torvund må gå.
– Helge Lund må finne seg en ny konserndirektør for norsk sokkel. Nåværende mann i jobben, Tore Torvund, tar ikke miljø og de ansattes sikkerhet på alvor, mener Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.
Kunne blitt storulykke
24. mai i år ble over 156 personer evakuert etter at olje lekket ut fra et oljelager på bunnen, og opp i det ene skaftet på plattformen. For å redusere eksplosjonsfaren, ble oljeholdig vann pumpet ut i sjøen. Ifølge StatoilHydro lekket rundt 1200 kubikkmeter oljeholdig vann ut fra plattformen.
”Under marginalt endrede omstendigheter kunne dette blitt en storulykke”, skriver Petroleumstilsynet. De slår fast at det oppsto fare for alvorlig skade og dødsfall under ulykken. Hvis gasslekkasjen hadde ført til eksplosjon kunne boligkvarteret på plattformen blitt rammet.
I et brev til StatoilHydro stiller Petroleumstilsynet nå spørsmål ved om de avvikene som er avdekket på Statfjord A kan finne sted på andre plattformer i Norge som driftes av selskapet.
– Kraftig signal til StatoilHydro
Bellona mener granskningsrapporten sender et kraftig signal til StatoilHydro, og mener at selskapet nå må ta grep for å sikre at slike ulykker unngås i framtiden.
– Helge Lund må ta en skikkelig oppvask om han skal ha sjanse til å gjenreise selskapets troverdighet innenfor miljø og sikkerhet. Lund bør starte med å avsette StatoilHydros direktør for driften på norsk sokkel, Tore Torvund, og ansette en ny person som tar miljø og sikkerhet på alvor.
Pålegg fra Petroleumstilsynet
Petroleumstilsynet pålegger nå StatoilHydro å gjennomgå rutiner for tilsvarende arbeidsoperasjoner som den som forårsaket utslippet på Statfjord A, identifisere forbedringstiltak og gjennomføre disse innen 1.11.2008.
Selskapet pålegges videre gjennomgå og vurdere sin styring av modifikasjonsprosjekter for å identifisere og gjennomføre ytterligere tiltak for å forbedre styringen av disse. Dette skal gjennomføres innen 1.12.2008.
Petroleumstilsynet kan videre vurdere om selskapet bør bøtelegges.
Flere alvorlige hendelser
Ulykken på Statfjord A i mai føyer seg inn i rekken av flere alvorlige hendelser på StatoilHydros plattformer den siste tiden.
I desember 2007 skjedde norgeshistoriens nest største oljeutslipp på plattformen Statfjord A. I forrige uke opplevde selskapet en større gasslekkasje på Oseberg C, en av selskapets plattformer i Nordsjøen.
Flere fagforeninger har tidligere gått ut med klare bekymringsmeldinger over budsjettinnsparingene som har vært gjennomført på norsk sokkel etter fusjonen mellom Statoil og Hydro. Fagforeningsleder i fagforbundet SAFE (Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren), Terje Nustad, mener uhellet på Statfjord A i mai skyldes innsparinger.
”Dette føyer seg inn i rekken av ønskede hendelser som følge av kostnadsbesparelser”, uttalte Nustad til Nettavisen etter ulykken 24. mai.
Fra Petroleumstilsynets rapport:
Følgende skjedde:
Årsaker til ulykken:
Både Petroleumstilsynet og selskapets egen granskningsrapport av hendelsen har pekt på flere årsaker bak ulykken på Statfjord A plattformen den 24. mai.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...