
Bellonas program på Arendalsuka 2025
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. november, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
De fire miljø- og fiskeriorganisasjonene har utarbeidet et felles forslag til hvilke områder i Norskehavet som bør stenges for petroleumsvirksomhet når regjeringen skal utarbeide en forvaltningsplan for Norskehavet.
Kravet ble lagt fram på høringskonferansen om forvaltningsplanen for Norskehavet i Ålesund i dag.
– Nå er det på tide at fiskeriene prioriteres foran petroleumsnæringen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
– Områdene vi mener bør stenges, er Mørebassenget, Haltenbanken pluss en 50 kilometer kystlinje fra grunnlinja langs hele Norskehavet. Grunnen er at dette er viktige gyteområder, spesielt for sild. I tillegg er det flere viktige gyteområder for torsk, hyse og sei i disse områdene, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.
Viktige gyteområder
– Langs norskekysten finner vi de viktigste gyteområdene til silda. Et oljeutslipp her kan få store konsekvenser for fiskerinæringa, sier Inge Halstensen, styreleder i Fiskebåtredernes forbund.
Photo: Illustrasjon: Bellona
Hauge viser til det en meter tykke laget sildeegg som legges på de såkalte Møreblokkene i gytetiden.
I panelet satt også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Vidar Ulriksen, direktør for næring og miljø i OLF Lars Arne Ryssdal, generalsekretær i Norges fiskarlag, Sturla Henriksen adm.dir i Norges rederiforbund.
Hauge påpekte også at i en tid hvor klima og CO2-reduksjoner står i fokus, er det ikke rom for å åpne nye oljefelter.
Viktig matfat
De fire organisasjonene har store forventninger til arbeidet regjeringen nå skal gjøre, og påpeker at gyteområdene i havområdet er svært verdifulle.
– Det har vært flere svært alvorlige ulykker på norsk sokkel den siste tiden. Å slippe oljenæringen inn i de mest sårbare gyteområdene vil være gambling med miljøet og maten til svært mange mennesker, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom.
– Det dreier seg om gyteområder som er grunnlaget for høsting av sunn og god mat til verdens befolkning. Bare sildekvoten betyr årlig opp mot 4 milliarder sunne måltider, sier Håvard Jacobsen, daglig leder i Norges Kystfiskarlag.
Avgjøres til våren
I fjor varslet regjeringen at de ville utarbeide en forvaltningsplan for Norskehavet som skulle balansere miljø- og næringshensyn i området, og at planen legges fram våren 2009.
Seismikk ble debattert
Flere i debatten nevnte sameksistens mellom ulike næringer.
– Det er patetisk å høre snakk om sameksistens med seismikk. Så mange løfter er brutt omkring seismikk i Lofoten og Vesterålen at det er vanskelig å ha tillitt i denne saken, sa Hauge.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innrømmet at sameksistensen mellom seismikk og fiske ikke hadde vært god nok i sommer. Hauge pekte på at denne tillitten er brutt etter
– Det som skjedde i sommer var ikke bra nok. Her har vi en jobb å gjøre i Norskehavet, sa Riis-Johansen.
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Russiske myndigheter har dømt den mangeårige Bellona-medarbeideren Yury Sergeev for brudd på landets omfattende lov om «uønskede organisasjoner». Det...
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital...
Opphugging av skip på strender i Asia har gjort enorme skader både på mennesker og miljø. Hong Kong-konvensjonen, som trådte i kraft i juni, skal sik...