– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. mai, 2009
Skrevet av: Annicken Vargel
Nyheter
FNs generalsekretær åpnet konferansen World Business Summit on Climate Change i København med å konstatere at det nå er siste sjanse for klimaet. Han var også opptatt av at finanskrisen ikke må spolere klimainnsatsen, grønn teknologi kan tvert imot sparke økonomien i gang.
– Noen sier at vi ikke har råd til å handle midt i den økonomiske krisen. Jeg er uenig. Det vi ikke har råd til, er flere kortsiktige løsninger, sa Ban Ki-Moon.
World Business Summit er en av flere konferanser som leder fram til det store klimamøtet COP15 som arrangeres i København i desember. Der skal det forhandles fram en ny avtale som erstatning for Kyotoavtalen som går ut i 2012.
– Befriende
Bellonas leder Frederic Hauge er til stede på konferansen, og synes det var oppløftende å høre generalsekretæren.
– Ban Ki-Moon var usedvanlig klar og tydelig. Det var befriende å høre ham både i talen og mottakelsen etterpå. Det er også befriende å høre ham si at det ligger veldig mange jobber innen grønn teknologi. Jeg har aldri hørt ham så klar og tydelig før, sier Frederic Hauge.
Avgjørende for fremtiden
Ban Ki-Moon slo flere ganger i talen fast at en klimaavtale etter hans mening er avgjørende for klodens framtid.
– Klima er kjernen i alle større utfordringer vi står overfor i dag, fastslo han.
Og til motstandere og skeptikere til en ny klimaavtale, hadde han følgende budskap:
– Til dem som aktivt lobbyer mot klimahandling har jeg en klar beskjed: Deres holdninger er gått ut på dato og deres tid er ved å være over.
Utslippene må begynne å minke
Ban Ki-Moon sa videre at utslippene av klimagasser må nå sin topp innen de neste ti år, for deretter begynne å minke, hvis innsatsen skal lykkes.
– Vi vet at prisen ved å ikke handle vil være mye større enn prisen ved å handle nå. Vi vet at vi har verktøyet – det vi mangler er viljen, sa FNs generalsekretær.
Blant tilhørerne i salen på Bella Center i København var over sju hundre konferansedeltakere, inkludert Danmarks Dronning Margrethe og Prins Henrik – og konferansens hovedtaler, tidligere visepresident i USA, Al Gore.
Ny økonomisk orden
– Vi skal over til energikilder som er gratis for evig: Sol, vind og jorden selv, sa Gore, som også roste USAs president Barack Obama for å allerede ha oppgradert USAs klimainnsats.
– Gore var klar og tydelig som alltid, sier Frederic Hauge og fortsetter.
– Han var veldig fornøyd med Obama – jeg er for så vidt er enig, men det er lang vei igjen. Men nå driver vi i hvert fall å diskuterer om USAs klimapolitikk er bra nok, ikke hvor ille det er. Og det er jo en stor forbedring!
Klimatopper til stede
På deltakerlisten på konferansen i København denne uken er blant annet Connie Hedegaard, klima- og energiminister i Danmark, utvikings- og miljøminister Erik Solheim, statsminister i Danmark Lars Løkke Rasmussen og generalsekretær Ivo de Boer i UNFCCC.
Det har i forbindelse med konferansens åpning på søndag vært sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Rundt 300 demonstranter har forsøkt å ta seg gjennom politisperringer og fram til konferansesenteret Bella Center, men har blitt stoppet. 38 demonstranter er hittil tatt i forvaring av politiet.
Demonstrantenes hovedparole er «It´s our climate – not your business!» og de har blant annet spilt høy reggeamusikk over høyttalere for å forstyrre konferansedeltakerne.
Demonstrantene mener at det er feil at selskapene som ifølge dem er ansvarlig for utslippene og klimakrisen, skal være dem som finner løsningen – fordi de vil sette egen fortjeneste først.
Følg Word Business Summit nærmere på Berlingske Tidende, eller på Politiken.dk – som også har et nettmøte med FNs generlsekretær Ban Ki-Moon mandag.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...