
Bellonas program på Arendalsuka 2025
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. juni, 2009
Skrevet av: Annicken Vargel
Nyheter
Det svenske energiselskapet Vattenfall har denne uken arrangert konferansen International Energy and Climate Week i Stockholm. Torsdagens program ble innledet av Sveriges kong Gustav.
Bellonas leder Frereric Hauge deltok i sesjonen Combat Climate Change – Global Business view, sammen med Karl-Theodor zu Guttenberg (tysk økonomi- og teknologiminister), Alexander Medvedev (visepresident i russiske Gazprom) og Lars G. Josefsson (adm. dir og konsernsjef i Vattenfall).
Må snu kullselskapene
Hauge åpnet med en klar beskjed til verten:
– Vattenfall er 100 år, og om dere vil leve i 100 år til så må dere bli 100 prosent rene. Og det er jeg 100 prosent sikker på!
– Hvis Vattenfall og andre kullselskap skal overleve I fremtiden, så må vi snu dem rundt. Dere som er til stede her i dag har en stor utfordring; hvordan gå fra å være en del av problemet, til å bli en del av løsningen, sa Frederic Hauge i Bellona.
Alexander Medvedev fra Gazprom la i sitt innlegg vekt på at Europa må kan se på dem som en pålitelig partner, som er klar for utfordringene med utslippskutt.
– Energieffektivisering betyr forretningsmuligheter for oss, med mer gass å eksportere til utlandet. Transportsektoren er en av de største på CO2-utslipp, og Gazprom har allerede utviklet et prosjekt for stasjoner med komprimert naturgass. Klimaendringene er en av de største utfordringene i vår tid. Og 2020 er ikke et mål, det er bare et skritt på veien. Og vi tror at naturgass vil spille en sentral rolle.
Photo: (foto: Vattenfall)
Frederic Hauge svarte at energieffektivisering representerer en del av hva vi kan gjøre, men bare en av veldig mange deler. Og han etterlyste åpenhet hos Gazprom, som vil gjøre det enklere for andre å samarbeide med dem og de på dem som en pålitelig partner.
– Det er ekstremt viktig med innsynsmuligheter, at det er mulig å få tilgang på ulike rapporter – slik at vi kan samarbeide med dere, sa Frederic Hauge.
Alexander Medvedev svarte umiddelbart at Gazprom ikke har problemer med åpenhet.
– Det er ikke forbudt, og vi er ikke redde for det, svarte Medvedev.
Kristin Jørgensen, leder i Bellonas Russlandavdeling, sier at dette ikke stemmer med deres erfaringer.
– Det er ikke det vi har opplevd som praksis. Det er veldig vanskelig for lokalbefolkningen å få ut informasjon om Gazprom sine prosjekter, for eksempel om det er gjennomført konekvensvurderinger for miljøet. Og når befolkningen protesterer, så møtes det med arroganse fra Gazprom, sier Jørgensen.
I 2022 fikk hun jobben som leder av Biden-administrasjonens Disinformation Governance Board. Kort tid etter trakk hun seg fra stillingen etter at hun...
Russiske myndigheter har dømt den mangeårige Bellona-medarbeideren Yury Sergeev for brudd på landets omfattende lov om «uønskede organisasjoner». Det...
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital...
Opphugging av skip på strender i Asia har gjort enorme skader både på mennesker og miljø. Hong Kong-konvensjonen, som trådte i kraft i juni, skal sik...