– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 15. desember, 2011
Skrevet av: Ruth Astrid Sæter
Nyheter
En egen rådgivningsgruppe bestående av 15 internasjonale eksperter, ledet av Oxford-professor Dieter Helm, har utarbeidet grunnlaget for veikartet, «Energy Roadmap 2050». I denne gruppen sitter Frederic Hauge, som eneste nordmann og NGO-representant.
Bellona-lederen ga tidligere i år, da utnevnelsen ble offentliggjort, uttrykk for at han var svært beæret over å få delta i gruppen, som han omtalte som en strategisk viktig gruppe.
– Arbeidet med veikartet har vært en intensiv prosess. Gruppen består av en rekke fagfolk og forskere innen økonomi og energi, og vi representerer mange ulike meninger. Det har vært interessant å registrere at mens vi her hjemme diskuterer hvorvidt vår fossile energiproduksjon skal være med eller uten karbonfangst og -lagring, så går debatten i EU på om fossil energi har noen plass i bildet i det hele tatt, påpeker Hauge.
For ham har karbonfangst og -lagring (CCS) vært i fokus som et viktig tiltak.
– Bellona har lenge sagt at vi er nødt til å inkludere CCS som en del av løsningen for å bekjempe global oppvarming, og det er gledelig å se at EU tar dette på alvor. Selv om det vil kreve store investeringer og fortsatt teknologiutvikling for å få CCS til å bli lønnsomt, så vil det på sikt være mer kostnadseffektivt enn for eksempel atomkraft, sier Hauge.
Veikartet som legges frem av energikommissær Günther Oettinger i Brussel i dag, inneholder fem scenarier, som alle vil føre til den nødvendige 85 prosent utslippsreduksjonen innen 2050 (sammenlignet med 1990-nivå). (her legger jeg inn link til hovedsaken)
– En del av utfordringen, er at EU-kommisjonen ikke kan pålegge de 27 medlemslandene å føre en enhetlig energipolitikk. Det vil fortsatt være opp til hvert enkelt land å avgjøre hvordan deres egen energimiks skal være. Men EU som politisk organ har forpliktet sine medlemmer til å bidra med utslippskutt frem mot 2050, slik at det overordnede målet om 80 til 95 prosent utslippsreduksjoner kan nås, sier Hauge.
Selv om veikartet nå er ferdig utformet, skal rådgivergruppen møtes igjen om et halvt års tid for å kommentere de innspillene som måtte komme fra EUs ulike organer de neste månedene.
For Hauge og Bellona er det viktig å ha den type verv som deltakelsen i rådgivergruppen representerer, fordi det gir organisasjonen en unik påvirkningsmulighet i EUs politiske sentrum. De siste årene har Bellona-lederen fått en rekke betydningsfulle posisjoner i Brussel:
Siden 2005 har Frederic Hauge sittet i styret for EUs teknologiplattform for CO-håndtering (ZEP) – de to siste årene som nestformann. I 2009 ble han en del av styret i EUs teknologiplattform for biobrensler (EBTP). Da en felles arbeidsgruppe, Joint Taskforce, for ZEP og EBTP ble etablert, ble Hauge utnevnt som leder for arbeidet, sammen med direktører fra Alstom og det finske forskningsinstituttet VTT. Hauge sitter også i styringsgruppen for European Industrial Initiative for CCS.
– De ulike vervene vi blir tildelt i EU-sammenheng er et resultat av vår tilstedeværelse i Brussel gjennom femten år og vårt aktive arbeid overfor EU-institusjonene. Samtidig er det en viktig anerkjennelse av Bellonas rolle i Europa, sier Frederic Hauge.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...