Nyheter

– Historisk viktig å forby PFAS

Martin Melvær, seniorrådgiver og teamleder industri i Bellona.
Martin Melvær, seniorrådgiver og teamleder industri i Bellona.
Bellona

Publiseringsdato: 7. februar, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

–  Forslaget om å forby gruppen med miljøgifter som kalles PFAS er historisk viktig. De er blant de farligste stoffene som fortsatt er i bruk, sier seniorrådgiver og teamleder for industri i Bellona, Martin Melvær.

Tirsdag offentliggjorde klima- og miljøminister Espen Barth Eide at  Norge sammen med Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland har utarbeidet et forslag om å forby hele gruppen av per- og polyfluorerte stoffer (PFAS-er). PFAS er en gruppe menneskeskapte kjemiske stoffer med høyt innhold av fluor som gir dem spesielle egenskaper. Samtidig som disse kan utnyttes i industrielle sammenhenger, er PFASer miljøgifter og blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med.

Forbyr en hel gruppe

Martin Melvær sier at det er minst like viktig at dette forslaget er en ny måte å takle miljøgifter på.

–  Isteden  for å forby ett og ett stoff, foreslås det nå at hele gruppen med stoffer skal forbys. Det er veldig bra, for det vi har sett over tid er at når en enkelt miljøgift blir forbudt så dukker det som regel opp et nytt, lignende produkt som fases inn. Det blir det vanskjelige å gjøre nå, når hele denne gruppen som består av omtrent 6000 ulike stoffer blir forbudt samtidig, sier Melvær.

Det er nå rundt 70 år siden man først begynte å mistenke at PFAS er skadelig, og rundt 20 år siden industrien ikke lenger klarte å holde det hemmelig.

– Så det er virkelig på tide med et forbud!, sier Melvær.

Han legger til at norske myndigheter og særlig Miljødirektoratet fortjener skryt for å ha jobbet frem dette forslaget over lengre tid.

PFAS er over alt

PFAS ble funnet opp på 1930-tallet, og de ca. 6000 ulike stoffene er brukt i alt fra skismøring og tanntråd til emballasje, kjøkkenutstyr, tekstiler, kosmetikk og brannslukkingsmidler. Stoffene har nyttige vann- og fettavstøtende egenskaper, og er kanskje mest kjent som en tilsetning i teflon-stekepanner. Men mange av dem har vist seg å være svært giftige.

– PFAS ble tatt i bruk i stor skala på 1950-tallet, og allerede etter noen få år begynte man å se at stoffene kunne utgjøre en fare for levende organismer. Produsentene holdt likevel disse farlige egenskapene skjult i mange tiår før det til slutt kom for en dag, i forbindelse med en skandale som har blitt grunnlaget for filmen Dark Waters, forteller Melvær.

Den amerikanske thrilleren Dark Waters fra 2019 er basert på den sanne historien om hvordan advokaten Robert Bilott tok opp kampen mot den amerikanske industrigiganten DuPont, som var ansvarlig for utslipp av miljøgifter som var svært skadelige for mennesker, dyr og miljø.

Farlig avfall vil øke

–Vi er fortsatt omgitt av miljøgifter. Det er 100 000 kjemiske stoffer på det europeiske markedet, og EUs miljøbyrå anslår at vi bare har kontroll på 500 av dem. Miljøgiftene  kommer til å bli værende i produkter og miljøet i mange år, uansett om vi skulle klare å skru igjen krana imorgen. Mengden farlig avfall forventes å øke i årene som kommer. Dette understreker behovet for løsninger som tar miljøgiftene ut av kretsløpet i mange år framover , altså deponier og forbrenningsanlegg som kan nøytralisere og stabilisere miljøgifter, sier Melvær.