Nyheter

– Ingen strømsparehjelp fra regjeringen

Foto: Roberto Di Trani/Bellona

Publiseringsdato: 15. juni, 2012

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– Energieffektivisering er et av de viktigste klimatiltakene som finnes. Dessverre gjør regjeringen fint lite for at folk flest skal kunne kutte energiforbruket selv. De rødgrønne lar enda en sjanse til en oppussing av norsk klimapolitikk gå fra seg, sier Bellonas Guro Nereng.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete presenterte i dag regjeringens stortingsmelding om bygningspolitikk.

Bellona er skuffet over at den ikke gjør det lettere for husholdninger og næringsliv å bidra i klimakampen.

– Vi har gang etter gang foreslått enkle, gode ordninger som gjør at folk flest kan redusere energiforbruket selv. Men i denne slappe stortingsmeldingen er det ingen hjelpende hånd å få fra regjeringen.

– Hvis man for eksempel vil etterisolere boligen sin, får man i dag ingen støtte fra Enova. Lista over strømsparetiltak som får støtte, må utvides kraftig, sier Nereng.

Regjeringen vil ikke utrede energisparebevis

Bellona har også foreslått å utrede såkalte energisparebevis – som ganske enkelt vil gjøre at håndtverkere kan tilby reduserte priser for strømsparetiltak, fordi de tjener ekstra penger på dem.

– Vi har ikke bedt om mer enn en utredning av denne ordningen. Når miljøorganisasjoner og en samlet byggebransje står sammen om et slikt krav, er det skuffende at regjeringen velger å overse det, sier Nereng.

I klimameldingen skrev regjeringen at det offentlige skal gå foran når det gjelder energieffektivisering. Bellona er skuffet over at heller ikke byggemeldingen konkretiserer hvordan det skal skje.

– Vi mener det offentlige må stille krav om at bygningene de leier skal være energieffektive. Det vil føre til etterspørsel etter energisparekompetanse i byggebransjen, og spare mye strøm. Dessuten bør vi forvente såpass av det offentlige at stat og kommuners egne oppussingsprosjekter gir bedre energieffektivitet.

Skryter av prosessen

Nereng ser imidlertid to lyspunkter.

– For det første er det bra at regjeringen slår fast at det faktisk skal bli satt et nasjonalt mål for energisparing. De har dessverre ikke villet konkretisere det i nærmere i denne omgang, men vi krever at det blir ambisiøst og fører til reelle omstillinger. For det andre skal kommunal- og regionaldepartementet ha skryt for at de har hatt en åpen og ryddig prosess når byggemeldingen har blitt laget.

Innholdet i meldingen er spesielt skuffende med tanke på de forventninger som regjeringen har skapt på forhånd. For eksempel hadde statssekretær Dag-Henrik Sandbakken på Twitter 25. april følgende melding: «Gled dere til bygningsmeldingen kommer. Da blir det mer om bygg og energi!»

Krever sterkt kontrollregime

NRK kunne i går melde at regjeringen i byggemeldingen vil gjøre det enklere for folk å bygge om på huset. Mange huseiere skal nå slippe å søke om tillatelse fra kommunen.

– Vi mener det må bli ført god kontroll med at reglene om høy energieffektivitet likevel overholdes. Derfor må dette vedtaket følges opp med stikkprøver.

Fremleggingen av byggemeldingen ble gjort på Vulkan-tomta i Oslo sentrum. Der ligger også Bellonahuset, som ved åpningen i fjor var Norges mest energieffektive kontorbygg.