Photo: (Foto: Ola Innset/Bellona)
– Dette er bra! Energieffektivisering er en av de tre bærebjelkene for å stoppe den globale oppvarmingen, sier Bellonas nestleder Marius Holm.
Bellona har jobbet med høringsuttalelser til den nye forskriften i mange år, og føler nå at man har fått gjennomslag for veldig mye.
Ved siden av å bruke energi mer effektivt må verden ta i bruk CO2-håndtering ved kraftverk som bruker fossilt brensel og gå over til fornybare energiformer. Alle disse tre tiltakene er nødvendige i kampen mot klimaendringene.
Som et stort gasskraftverk
– Vi har hatt et høyt miljømessig ambisjonsnivå under utarbeidelsen av den nye forskriften, sa Gunnar Grini fra Byggteknisk etat under et informasjonsmøte forut for regjeringens pressekonferanse i dag.
Kommunal og regionalminister Åslaug Haga presenterer de nye kravene nå i ettermiddag, men Byggteknisk etat mente endringene var såpass viktige at de kalte inn byggenæringen og andre samarbeidspartnere til et informasjonsmøte først.
– Energisparingen vil utgjøre fra 4 til 4,5 TW timer i året, altså tilsvarende et stort gasskraftverk, sier Grini.
Kraftig redusert energiforbruk
Den nye forskriften om energibruk i bygninger vil gi et lavere forbruk av både strøm, olje og gass. De viktigste kravene som stilles er:
- Det totale energiforbruket vil bli kraftig redusert, gjennom strengere krav til isolasjon, vinduer og ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning
- Nesten alle bygninger vil få krav om å bruke fornybar oppvarming som bioenergi eller varmepumpe. Alle andre bygninger må ha vedovn/pelletskamin
- Også varmtvann må varmes opp med bruk av fornybar oppvarming
Bellona fornøyd
– Vi er fornøyd med forskriften slik den foreligger, selv om den har blitt noe utvannet i forhold til høringsutkastet. Nå gjelder det at det videre arbeidet for energisparing ikke stopper opp, sier Holm og fortsetter:
– Vi er på riktig vei. Nå må man gå videre med krav til den eksisterende energimassen, og se på krav til strømstyring. Det er neste skritt.
Den nye forskriften trer i kraft fra og med 1. Februar 2007.