Nyheter

Skattefradrag for strømsparetiltak kan funke

Lyspære, glødelampe, lightbulb, strømsparing, strøm
Wikipedia Commons

Publiseringsdato: 25. oktober, 2011

Skrevet av: Marianne Alfsen

To av tre nordmenn, som i utgangspunktet ikke har planlagt strømsparetiltak, ville ha gjort det om de fikk skattefradrag for investeringskostnaden. Det vi viser en fersk undersøkelse.

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio Research blant 1000 boligeiere, på oppdrag for Norsk Teknologi.

– Resultatet viser at skattefradrag vil øke investeringene i tiltak som kutter energiforbruket. Dette er et grep som virkelig kan bidra til å få private boligeiere på banen når det gjelder energieffektivisering, mener Guro Nereng, rådgiver for energieffektivisering i Bellona.

Må mobilisere privatboligeiere

–  Å omstille Norge til et nullutslippssamfunn er avgjørende for å realisere klimagasskutt, fortsetter Nereng.

Potensialet for mer effektiv energibruk i Norge er enormt. Landets bygninger står for rundt 40 prosent av det totale energiforbruket her til lands. Arnstadutvalget anslo i 2010 at det er mulig å spare 10 TWh i den norske bygningsmassen innen utgangen av 2020.

– Fokus er ofte på næringsbygg, som jo kan bidra med store jafs av gangen. Men for å kutte 10 TWh, må også private boligeiere gjøre sitt, påpeker Nereng.

Stor effekt av skattefradrag

To av tre private boligeiere, som ikke hadde planlagt det, ville altså ha gjennomført sparetiltak om de fikk skattefradrag, ifølge undersøkelsen.

45 prosent av de spurte har gjennomført tiltak for å spare strøm. 78 prosent av disse sier de ville gjennomført ytterligere tiltak med en skattefradragsordning.

Utvalget i undersøkelsen består av eiere av eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og leiligheter.

Vellykket i Sverige

I Sverige har skattefradrag vært en realitet siden 2008.

– Erfaringene i Sverige er gode og viser at skattestimulans utløser tiltak som ellers ikke ville blitt noe av. Ordningen har også hatt et bredt sosialt nedslagsfelt. Det vil si at det når andre og nye grupper, fordi det er et lavterskeltiltak, i forhold til for eksempel tilskudd som krever søknad, sier Nereng, og legger til: 

– Nå er det på tide at Norge gjør det mulig å trekke fra arbeids- og materiellutgifter til strømsparetiltak på skatten.

 

Pressekontakt:

Guro Nereng, rådgiver for energieffektivisering, 41 62 44 26 eller guro@bellona.no