Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 5. september, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Tirsdag begynner energiselskapet Vattenfall testrensing av CO2-utslipp fra kullkraftproduksjon. Et pilotanlegg – eller testanlegg – for fangst av CO2 skal åpnes på et lite kullkraftverk ved siden av det gigantiske kullkraftverket Schwarze Pumpe utenfor Berlin i Tyskland.
Mens moderanlegget er på hele 1.600 MW, vil dette testanlegget være på 30 MW. Det er likevel et av verdens største testanlegg for CO2-håndtering.
Det nye pilotanlegget vil være det første som tester ut oxy-fuel-teknologi i et større omfang (se mer nedenfor), og det første som tester ut hele prosessen for CO2-håndtering, det vil si fangst, transport og lagring av CO2, ved et kullkraftverk.
Bellona begeistret
Bellona vil være til stede med flere representanter under åpningen. Mandag 8. september arrangerer Vattenfall et seminar om CO2-håndtering i Berlin, og der vil Bellona-leder Frederic Hauge delta i debatten. Senere drar Bellona til selve åpningen ved Schwarzepumpe 9. september.
Paal Frisvold, styreleder i Bellona Europa, jobber intenst med å få på plass CO2-håndtering i Europa. Han ser fram til åpningen av pilotanlegget:
– Vi er begeistret for at Vattenfall viser initiativ og leder an. Dette er et spennende prosjekt, og et viktig prosjekt i arbeidet med å få etablert CO2-håndtering som et nødvendig klimatiltak.
Utfordrer Merkel
Bellona vil imidlertid ha med seg en utfordring til forbundskansler Angela Merkel og hennes regjering:
– De selskapene som jobber med kull i Tyskland, som Vattenfall og RWE og andre, er avhengige av bedre rammevilkår for at de skal starte å rense alle CO2-utslippene, sier Frisvold.
– Vi vil derfor be tyske myndigheter om å jobbe for at lover og regler og ikke minst finansiering kommer på plass når det skal stemmes over dette i Brussel i høst, legger han til.
I oktober skal Europaparlamentet stemme over direktiver om lagring av CO2 og finansiering av CO2-håndtering, og Tyskland vil spille en avgjørende rolle i disse avstemningene.
Tester ulik lagring
Michelle von Gyllenpalm, jobber spesielt med CO2-håndtering i Vattenfalls avdeling for Public Affairs. Hun forteller at CO2-en fra testanlegget skal transporteres til et lagringssted lenger nord:
– Akkurat nå i starten kommer vi ikke til å lagre, men til neste år kommer vi til å transportere CO2 til Altmark nord i Tyskland, til et gassfelt der som eies av Gas de France, sier von Gyllenpalm til bellona.no.
Photo: (Foto: Vattenfall)
–>Testanlegget ved Schwaze Pumpe blir det første som bruker oxy-fuel-teknologien på kraftproduksjon i så stor skala. Det finnes tre seperasjonsteknologier for å fjerne CO2 fra fossile kraftverk, og oxy-fuel er en slik teknologi, mens pre-combustion (rensing før forbrenning) og post-combustion (rensing etter forbrenning) er de to andre.
Viktig klimatiltak
Bellona kjemper for flere forskjellige tiltak mot global oppvarming. Å bruke mindre energi, eller bruke energi smartere er ett tiltak. Mer fornybar energi er et annet, og CO2-håndtering et tredje.
CO2-håndtering kan alene fjerne så mye som en tredel av CO2-utslippene i verden, og vil derfor være et avgjørende virkemiddel frem til mer fornybar energiproduksjon er på plass.
– Det blir nå viktig å reise de økonomiske midlene som er nødvendig, sier Bellonas Paal Frisvold i en kommentar til aftenposten.no.
Oversikt over prosjekter
For å se en oversikt over forskningsprosjekter, pilotanlegg og demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering rundt om i verden kan du besøke nettsiden IEA Greenhouse Gas R & D Programme.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...