Nyheter

Må ha enorme mengder CO2-håndtering

(Foto: Øyvind Johnsen / Bellona)

Publiseringsdato: 10. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Howard Klee fra World Business Council for Sustainable Development mener CO2-håndtering er uunnværlig for å gjøre noe med de store utslippene fra sementproduksjon.

Sementproduksjon står for cirka fem prosent av verdens totale klimagassutslipp, det er mer enn alle verdens flyreiser, og etterspørselen etter sement øker stadig.

Verden kan lykkes

Dette var bakteppet for en av dagens «side events» i «Bellona Room» på Bella Center i København hvor klimaforhandlingene akkurat nå pågår for fullt. Bellona inviterte ledende eksperter til å diskutere hvordan verdens sementproduksjon kan bli renere.

Howard Klee fra World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) viste til kampene mot sur nedbør bly, og hullet i ozonlaget for å vise at verden kan lykkes i sin med å stoppe global oppvarming.

Må ha CO2-håndtering

Samtidig understreket Klee viktigheten av CO2-håndtering for å gjøre noe med utslippene fra sementindustrien:

– Etterspørselen etter sement kan komme til å være doblet i 2030. Uten enorme mengder CO2-håndtering er det vanskelig å se hvordan man skal kunne få til kutt.

CO2-lagring i sement

Tom Carter fra det California-baserte firmaet Calera fortalte om Caleras arbeid med sement som binder CO2. Ved bruk av saltvann og CO2 produserer Calera sement av bransjestandard.

Slik kan man produsere sement av CO2 fanget fra en utslippskilde, og sement blir et produkt som CO2 kan lagres i, ikke en stor utslippskilde.