
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. mars, 2010
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
– Vi er svært glad for at vårt prosjekt har blitt valgt, og gleder oss til å komme i gang med studien, sier Bjørn Utgård, ansvarlig for prosjektet hos Bellona.
Mulighetsstudien skal lages i samarbeid med rådgivningsselskapet Sund Energy og analysebyrået TNS Gallup, og vil kartlegge status innen forskning og investeringsprosjekter, mulige fremtidige utslipp fra både fossile og fornybare energikilder, samt muligheter for CO2-håndteringsprosjekter og infrastruktur i et scenarie der fornybare energikilder også vurderes for fangst i de nordiske landene.
Studiet skal gjøres på oppdrag for og i samarbeid med Nordisk Innovasjonscenter. Hensikten er å karlegge folks holdninger til CCS og gi råd om hvordan myndighetene gjennom forskningsmidler og andre rammebetingelser kan bidra til at gode løsninger identifiserers og implementeres i samspill mellom CCS og fornybar energi.
– Vi har satt sammen et unikt team av erfarne industrieksperter i flere land som skal jobbe med dette. Konkrete erfaringer fra CCS-prosjekter og andre energiprosjekter i Norden vil kunne bidra til å finne gode og bærekraftige løsninger. I tillegg stiller Bellona med verdifull erfaring og kunnskap, både innen CCS og fornybar energi. TNS Gallup har allerede gjennomført undersøkelser om folks oppfatning av CO2-håndtering i Norge, og vil gjennomføre tilsvarende undersøkelser for de øvrige nordiske landene, sier Karen Sund fra Sund Energy, som er overordnet prosjektleder for studien.
De første resultatene fra studiene skal presenteres for Nordisk Innovasjonscenter i juni, og endelige konklusjoner vil legges fram i september.
Karbonnegativ energi
Mens mange tror at CO2-håndtering kun handler om fossil energikilder, finnes det gode muligheter for samspill mellom CO2-håndtering og fornybar energi. For eksempel investeres det verden over store summer i å bruke CO2 fra røykgass fra fabrikker og kraftverk til å produsere alger som i seg selv er en fornybar kilde til energi. Det er også fullt mulig å håndtere CO2 fra fabrikker og energiverk som fyres med biomasse. Ettersom biomasse tar opp CO2 fra atmosfæren når det vokser vil slike anlegg kunne oppnå netto negative utslipp av CO2.
– Karbonnegativ energi er mer enn en spennende teknologi. Dersom klimaforskere som NASAs James Hansen har rett når de sier at vi allerede har for høy konsentrasjon av CO2 i atmosfæren til å unngå farlige klimaendringer, vil muligheten til å fjerne CO2 fra atmosfæren ved å kombinere CO2 og fornybar energi vise seg å være en helt nødvendig løsning, sier Bjørn Utgård.
Nordisk samarbeid
Til sammen har de nordiske landene gode ressurs- og kompetansemessige forutsetninger for å bidra til å utvikle gode løsninger i samspillet mellom fornybar energi og CO2-håndtering.
– Vi gleder oss til å ta fatt på analysene og starte jakten på de gode nordiske løsningene, avslutter Karen Sund.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...