
IMO: Viktige grep mot begroing og vaklende steg mot nullutslipp
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. oktober, 2011
Skrevet av: Marianne Alfsen
Nyheter
Hva er karbonfangst og lagring? Hvilken teknologi finnes? Hva ligger på tegnebrettet? Hva må til for å implementere teknologien? Hvorfor er den så viktig? Det er noen av spørsmålene den omfattende nettportalen om CO2-håndtering, eller såkalt karbonfangst og lagring, gir svar på.
– Det er ingen grunn til å sitte på gjerdet lenger. Teknologien er der og effekten er enorm. Karbonfangst og lagring er avgjørende for en klimaløsning. Ingen annen tilgjengelig teknologi vil ha større effekt på klimaproblemet, understreker Gøril Tjetland, rådgiver for CO2-håndtering i Bellona.
Målet med den Bellonadrevne nettportalen er å være en ressurs for både politikere og forskere, studenter og folk flest, samt bidra til at karbonfangst og lagring rulles ut i stor skala globalt.
Gode multimedieverktøy og interaktive elementer er med på å gjøre ressursbanken tilgjengelig for alle grupper – enten temaet er nytt og ukjent eller brukeren er involvert i forskning og utvikling av teknologien.
– Blant annet presenterer vi et interaktivt kart, som gir en oversikt over alle karbonfangst- og lagringsprosjekter som er implementert eller er under planlegging, forteller Tjetland.
Generelt er ressursene godt organisert og lette å finne, og innholdet vil bli hyppig oppdatert.
– Nettportalen skal bli et mer dynamisk verktøy, der viktige nyheter er mer umiddelbart tilgjengelige, sier Tjetland.
Bellona har frontet karbonfangst og lagring som klimaløsning siden 1996, og sitter sentralt plassert i flere internasjonale fora som driver teknologiutviklingen og implementeringen fremover.
De siste ni årene har Bellona blant annet jobbet aktivt med å promotere karbonfangst og lagring i EU, gjennom deltakelse og lederskap i Zero Emission Platform – et rådgivende organ for Europakommisjonen.
– Vi har blant annet gitt innspill til Kommisjonens direktiv for geologisk lagring av CO2 og hviteboken om bærekraftig elproduksjon fra fossilt brensel, forteller Tjetland.
Bellona har også bidratt til at Ministerrådet og Europaparlamentet vedtok øremerking av utslippskvoter, som skal finansiere opp til 12 demonstrasjonsanlegg i EU.
– I 2009 opprettet vi Bellona Environmental CCS Team, BEST, som skal bidra til økt kunnskap om karbonfangst og lagring blant beslutningstagere i politikk og industri internasjonalt, samt være en pådriver for utviklingen og implementeringen av teknologien. Nettportalen er et viktig verktøy for å synliggjøre teamets arbeid, sier Tjetland.
Rene skipsskrog og utslippskutt fra skipsfarten stod på agendaen da medlemslandene i FNs sjøfartsorgan IMO møttes i London i forrige uke. Bellona gle...
– Det vi ser her i dag er ikke en havbruksmelding, det er en laksemelding, sa Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm om den nye havbruksmeldin...
– Neste elbilgode vi skal promotere er at vi skal ha kun en fil for fossilbiler og resten av veien er til elbil og kollektiv trafikk, sa en lattermil...
– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona...