Nyheter

Et skritt på veien

Foto: Øyvind Hagen, Statoil

Publiseringsdato: 8. november, 2011

Skrevet av: Ruth Lothe

Det er nå klart hvilke teknologier og dermed hvilke selskaper som går videre i prosessen mot fullskala renseanlegg på Mongstad. Både de som satser på amin-teknologi og andre metoder for å rense ut karbon er med.

Nå er det bestemt hvem som er med i «nominasjonsrunden» . «Vinneren» blir kåret i 2014. Startskuddet for neste løp, selve byggingen av fullskala-anlegg er planlagt å gå av i 2016.

De «nominerte» selskapene er:

  • Mitsubishi Heavy Industries,  Ltd.
  • ALSTOM Carbon Capture GmbH
  • Siemens AG
  • Aker Clean Carbon
  • Huaneng-CERI Powerspan Joint Venture

– Statoil har nå kommet omtrent 100 meter av gårde på det kilometer lange løpet mot fullrensenalegg som er planlagt på Mongstad,  sier CCS-rådgiver Gøril Tjetland.

– Testanlegget (TCM) kommer i full drift tidlig neste år. I testanlegget brukes teknologier basert på aminer og amoniakk.

Aminer – vikariende utsettelses-argument eller kreftfarlig?

Det har vært hevdet at noen av nedbrytningsproduktene fra aminer kan virke kreftfremkallende hvis de kommer ut i naturen.

Klima- og forurensningsdirektoratet viste nylig til rapporter som viser at denne faren er minimal, men usikkerheten gjorde at Statoil rykket et skritt tilbake og åpnet opp for andre metoder som kan være et alternativ til aminbasert renseteknologi. Dette forsinket prosessen.

Målet er full CCS

– Vi har samme mål, Bellona og de som jobber med å finne en god CCS-løsning på Mongstad. Vi mener naturligvis at prosessen burde gå fortere, av hensyn til klimaendringene, men er nå glad for en ikke ubetydelig distanse er tilbakelagt på vei mot å bøte på det aller største punktutslippet av CO2 i Norge, konkluderer Gøril Tjetland.

Link til pressemeldingen fra Statoil