Nyheter

– En mørk dag for norsk klimateknologiutvikling

Leder i Bellona Frederic Hauge
Foto: Andreas Mathismoen / Bellona

Publiseringsdato: 1. november, 2013

Skrevet av: Magnus Borgen

Olje- og energidepartementet avlyser den pågående anbudskonkurransen om fullskala CO2 -håndtering (CCS), og avlyser samtidig planlagte kontraktsigneringer. – En mørk dag for norsk klimateknologiutvikling, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Olje- og energidepartementet har i dag bedt Gassnova om å avlyse den pågående anbudskonkurransen om fullskala CO2 -håndtering (CCS) utover Mongstad, og avlyser samtidig planlagte kontraktsigneringer.

– Dette er ekstremt skuffende, og dagen i dag er en mørk dag for norsk klimateknologiutvikling, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Den nye regjeringen kunne reddet stumpene av de rødgrønnes satsing på karbonfangst- og lagring, og sikret en fornuftig fremdrift. Isteden velger regjeringen, med olje- og energiminister Tord Lien i spissen, å avspore ethvert forsøk en høyst nødvendig teknologiutvikling, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona-lederen mener Norge nå velger å sette seg på sidelinjen i en avgjørende del av internasjonalt klimaarbeid.

– Norge er en stor eksportør av fossile brennstoff og har et stort ansvar for å rulle ut denne teknologien. Vi har absolutt alle økonomiske forutsetninger for å lykkes, men den manglende politiske viljen til den nye regjeringen sender et forferdelig dårlig klimasignal til resten av verden, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som viser til at Sask Power om få måneder får opp et fullskala renseanlegg til en brøkdel av den prisen som norske politikere har brukt på utredninger.

Hauge viser også at man i USA utarbeider krav om at alle nye kullkraftverk skal bygges med renseteknologi.

Hauge sender også en advarsel til den nye regjeringen om å redusere tempoet for å få denne nødvendige klimateknologien på plass.

– Hvis Norge ikke får til CO2-fangst og lagring, vil ikke norsk gass være en del av fremtidens energimiks i Europa. Urenset norsk gass vil rett og slett bli mindre attraktiv på det europeiske energimarked, spår Bellona-lederen.

– Den norske regjeringen må nå raskt komme opp med et alternativ forslag for at vi ikke skal miste momentum helt, avslutter Bellona-leder Frederic Hauge.

– Uten CCS vil ikke verden klare å løse klimaproblemet, sier Bellona-lederen.