– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 3. juni, 2015
Nyheter
Bellona jubler etter at byrådsleder Stian Berger Røsland i kveld annonserte at byrådet vil støtte CO2-fangst på avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo.
– Dette prosjektet kan bli helt banebrytende. Det vil være verdens første co2-fangstprosjekt innen industrien, det første på et avfallsanlegg og det første karbonnegative co2-fangstprosjektet i verden, sier Hauge.
– I kveld spretter vi sjampanjen, legger han til.
Trekker CO2 ut av kretsløpet
Klemetsrudanlegget er Norges største avfallsforbrenningsanlegg, og det største punktutslippet for CO2 i Oslo (ca 300.000 tonn CO2).
60 prosent av utslippene på Klemetsrud stammer fra biologisk materiale. Når man trekker disse naturlige CO2-utslippene ut fra kretsløpet, går utslippsregnskapet i minus – såkalt karbonnegativitet.
– Bellona er fantastisk stolte over å jobbe sammen med EGE og Oslo kommune om dette. Prosjektet vil ha stor betydning for Oslo, men kan ha enda større betydning internasjonalt dersom det blir videreført andre steder. Det som skjer på Klemetsrud kan bli etablert som en standard for resten av avfallsbransjen, sier Hauge.
Nøkkelteknologi
Han peker på at debatten rundt CO2-fangst har fått et stort oppsving etter at FNs klimapanel pekte på dette som en nøkkelteknologi for at verden skal nå klimamålene. Foruten Klemetsrud er det også spennende prosjekter på gang hos Norcem og Yara i Brevik ved Porsgrunn. I Europa er både Nederland og Skottland i gang med fullskala fangst-prosjekter.
I kveld skal karbonfangstprosjektet opp i byrådets miljø- og samferdselskomité. Prosjektet er en del av Oslos Klima- og energistrategi som behandles i byrådet før sommeren.
Utredningen som nå skal settes i gang vil avdekke om Klemetsrudanlegget kan bli en nasjonal industripilot for karbonfangst.
Etaten er positiv
Direktør i Energigjenvinningsetaten, Pål Mikkelsen, håper at planene om karbonfangst på Klemetsrud blir realisert.
– Dette er noe av det mest spennende jeg har gjort i min karriere, sier Mikkelsen.
– Klemetsrudanlegget bør bli en nasjonal industripilot for karbonfangst. Anlegget har kontinuerlig drift hele året med et langsiktig driftsperspektiv, og er derfor en meget god base for teknologiutvikling innenfor karbonfangst, påpeker han.
Oslo kommune setter nå av 30 millioner til første fase av co2-fangstprosjektet på Klemetsrud. Oppstart vil bli så raskt som overhodet mulig.
– Noen ganger må man gå foran. Dette kan bli en viktig driver for det grønne skiftet, sier Røsland.
Oslo skal være internasjonalt ledende miljøby. Dette er et fyrtårnprosjekt. Byrådet ønsker dette, men vi er avhengige av samarbeid med miljøorganisasjoner, som Bellona, sier Røsland.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...