Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 20. oktober, 2017
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
En bredt sammensatt gruppe av norske organisasjoner går kraftig ut mot foreslåtte budsjettkutt for karbonfangst og -lagring.
I det foreslåtte statsbudsjettet kuttes midlene til utviklingsarbeidet til CCS-prosjektene med mer en 90 prosent. Dette arbeidet danner grunnlaget for en endelig beslutning for utbyggingen av en full-skala CCS-verdikjede i Norge.
I et felles brev oppfordrer organisasjonene Stortingets energi- og miljøkomité til å reversere budsjettkuttene til CO2-håndtering (CCS) i industrien.
– Hvis ikke budsjettet økes tilbake på samme nivå som det har vært i år, settes hele CCS-prosjektet på spill, sier Olav Øye, seniorrådgiver for CO2-fangst og –lagring i Bellona.
Brevet er signert LO, NHO, Norsk Industri, Norsk olje og gass, Fellesforbundet, El og IT Forbundet, Industri Energi, NITO, Tekna og Bellona. De to sistnevnte har tatt initiativet til brevet.
Etter flere år med positive signaler for Norges potensielt største prosjekt for grønn konkurransekraft, snur Regjeringen.
En full-skala CCS-infrastruktur i Norge i 2022 vil koste flere milliarder kroner. For å kunne bestemme seg for å finansiere dette eller ikke, trengs det et solid beslutningsgrunnlag.
Det er penger til å fullføre dette studiet eller forprosjektet, regjeringen nå vil kutte drøyt 300 millioner kroner i. Selve utbyggingen til – i størrelsesorden 10-15 milliarder kroner – skal først avgjøres i 2019.
– Det virker som om Olje- og energiministeren tror at en bevilgning på 360 millioner kroner tvinger regjeringen til å bevilge flere milliarder til en full-skala CCS-infrastruktur allerede nå. Dette er ikke riktig, slår Olav Øye fast. – I første omgang trenger vi noen hundre millioner for å utarbeide et faglig grunnlag for å ta en beslutning i 2019.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...