Nyheter

Industri og fagforeninger ut mot budsjettkutt på klimatiltak

Publiseringsdato: 20. oktober, 2017

Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy

En rekke organisasjoner går hardt ut mot å kutte i bevilgningene til karbonfangst og -lagring (CCS). - Regjeringen kutter i penger som trengs for å gi nødvendige kunnskaper til å bygge ut fullverdig CCS, sier CCS-rådgiver Olav Øye.

En bredt sammensatt gruppe av norske organisasjoner går kraftig ut mot foreslåtte budsjettkutt for karbonfangst og -lagring.

I det foreslåtte statsbudsjettet kuttes midlene til utviklingsarbeidet til CCS-prosjektene med mer en 90 prosent. Dette arbeidet danner grunnlaget for en endelig beslutning for utbyggingen av en full-skala CCS-verdikjede i Norge.

 

Ber regjeringen snu

Olav Øye Olav Øye, seniorrådgiver for CO2-fangst og -lagring i Bellona. Photo:

I et felles brev oppfordrer organisasjonene Stortingets energi- og miljøkomité til å reversere budsjettkuttene til CO2-håndtering (CCS) i industrien.

– Hvis ikke budsjettet økes tilbake på samme nivå som det har vært i år, settes hele CCS-prosjektet på spill, sier Olav Øye, seniorrådgiver for CO2-fangst og –lagring i Bellona.

 

 

Bredt ut mot CCS-kutt

CCS-brev til Stortinget Klikk for å lese brevet.

Brevet er signert LO, NHO, Norsk Industri, Norsk olje og gass, Fellesforbundet, El og IT Forbundet, Industri Energi, NITO, Tekna og Bellona. De to sistnevnte har tatt initiativet til brevet.

Etter flere år med positive signaler for Norges potensielt største prosjekt for grønn konkurransekraft, snur Regjeringen.

 

Kunnskaps-kutt

En full-skala CCS-infrastruktur i Norge i 2022 vil koste flere milliarder kroner. For å kunne bestemme seg for å finansiere dette eller ikke, trengs det et solid beslutningsgrunnlag.

Det er penger til å fullføre dette studiet eller forprosjektet, regjeringen nå vil kutte drøyt 300 millioner kroner i. Selve utbyggingen til – i størrelsesorden 10-15 milliarder kroner – skal først avgjøres i 2019.

– Det virker som om Olje- og energiministeren tror at en bevilgning på 360 millioner kroner tvinger regjeringen til å bevilge flere milliarder til en full-skala CCS-infrastruktur allerede nå. Dette er ikke riktig, slår Olav Øye fast. – I første omgang trenger vi noen hundre millioner for å utarbeide et faglig grunnlag for å ta en beslutning i 2019.