Nyheter

Kerry roser norsk prosjekt i sin første tale som USAs nye klimatsar

United States Special Presidential Envoy for Climate John Kerry
United States Special Presidential Envoy for Climate John Kerry
United States Department of State

Publiseringsdato: 28. januar, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

John Kerry trakk fram det planlagte karbonfangstanlegget HeidelbergCement i Brevik som et glitrende eksempel på hvilke muligheter en fremtid med nullutslipp gir for næringslivet. –  Det er viktig at Kerry setter fokus på dette nå, sier daglig leder i Bellona Europa, Jonas Helseth.

John Kerry holdt sin aller første tale som USAs klimatsar på et webinar for italiensk næringsliv 21. januar. Han innledet med å fortelle at han satt i Washington, og at klokka var 7.30 på morgenen.

– Det er tidlig på dagen, og det er bra. For vi har ikke et minutt å miste, sa han.

Kerry beklaget at USA ikke har vært en del av Parisavtalen de fire årene under Trumps regime, og understreket at nå er USA tilbake.

– En fremtid med nullutslipp gir enorme muligheter for næringslivet, for rene, grønne arbeidsplasser og for økonomisk vekst, sa Kerry.

Som eksempler på nettopp dette viste Kerry til Tesla, Mitsubishi – og altså HeidelbergCement i Brevik.

–Det mest verdsatte bilselskapet i verden i dag er Tesla. Og Tesla produserer KUN elektriske biler. Mitsubishi bygger verdens største stålutslipp uten utslipp – i Østerrike. Og Heidelberg Cement jobber med et anlegg i Norge som forventer å fange all CO2 fra betong innen 2030, sa Kerry.

Bellona var blant de første som allerede for 28 år siden var opptatt av å utvikle karbonfangst-  og lagring som våpen i klimakampen, og har samarbeidet med Norcem i mange år, blant annet med utviklingen av dette prosjektet.  Konseptet med delt infrastruktur for transport og lagring av CO2 som nå rulles ut i Norge er basert på Bellonas arbeid.

ingressimage_Jonas-Helseth2.jpg Jonas Helseth, Bellona Europa. Photo: Foto: Bellona

–Det er viktig at USA og John Kerry setter fokus på dette nå. Elektrifisering og dekarbonisering av industrien er Bellonas kjernevirksomhet, og det er godt at USA er tilbake på rett kurs og starter en storstilt overgang til nullutslip. Det er selvfølgelig tilfredsstillende for Norge – og for Bellona – at dette arbeidet anerkjennes av USA, men det viktigste er at de følger opp med egne tilsvarende prosjekter, sier daglig leder i Bellona Europa, Jonas Helseth.