Nyheter

Yara signerer kjempeavtale med Northern Lights : – En stor dag.

Bellonas seniorrådgiver Olav Øye på Dagsnytt 18.
Bellonas seniorrådgiver Olav Øye på Dagsnytt 18.

Publiseringsdato: 30. august, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

– Dette er en stor dag, sier seniorrådgiver i Bellona, Olav Øye.

I går ble det kjent at Yara har inngått en avtale om å levere 800 000 tonn CO2 årlig fra et anlegg i Nederland til Northern Lights lager i Nordsjøen.

– Avtalen mellom Northern Lights og Yara viser hvor viktig det er å gi industrien infrastruktur som gir flere teknologialternativer for å kutte utslipp, understreket Øye i debatt med Yara-sjefen Svein Tore Holsether og  klimaminister Espen Barth Eide på Dagsnytt 18 mandag.

Bellona har lenge vært en varm tilhenger av karbonfangst som klimaløsning.

Ved Yaras anlegg i Sluiskil brukes gass i produksjonen av ammoniakk, noe som medfører betydelige utslipp. Fra 2025 skal klimagassen CO₂ fraktes til Norge og lagres ved Northern Lights’ lager i Nordsjøen.

Northern Lights er lager-delen av milliardprosjektet «Langskip» som Solberg-regjeringen lanserte i 2020.

Det spesielle med avtalen er blant annet at to selskap i to forskjellige land inngår en kommersiell avtale, uten statlig støtte, om at den ene skal lagre den andres klimagassutslipp.

Fabrikken i Nederland skal etter planen levere opp mot 800.000 tonn CO₂ i året fra 2025. Dette tilsvarer godt over de årlige utslippene fra biltrafikken i Oslo.

På en pressekonferanse under olje- og energimessen ONS i Stavanger i går presenterte toppsjefene i Equinor, TotalEnergies og Shell sammen med Yara-sjef Svein Tore Holsether og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) intenjonsavtalen mellon Yara og Northern Lights.

Bellona-stifter Frederic Hauge sier til E24 at Yara må vurdere CO₂-fangst også på ammoniakkanlegget på Herøya i Porsgrunn, i stedet for å legge beslag på masse strøm.

Hauge  mener at Yaras nederlandske løsning også burde ha blitt tatt i bruk i Norge.

– Dette viser at det å produsere ammoniakk med CO₂-fangst og -lagring som alternativ er mulig, sier Hauge til E24.

– Dette burde Yara også ha sett på i Porsgrunn, sier han.