Nyheter

Bemerkelsesverdig, mener tysk media

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Sissel Forsberg

Publiseringsdato: 6. januar, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

«Bemerkelsesverdig nok vurderer den norske miljøorganisasjonen Bellona CCS-teknologien positivt», skriver den tyske nyhetskanalen Tagesschau, som har intervjuet Bellona-stifter Frederic Hauge. Anledningen er den tyske visekanslerens besøk i Norge.

Den tyske visekanslen Robert Habeck sitt besøk i Norge kan være et besøk med en viktig signaleffekt, mener Tagesschau, som er en av de viktigste nyhetsprogrammene på tysk TV. Hovedsendingen har 9,6 millioner seere.

Et besøk med signaleffekt?

«Norcems sementfabrikk i Brevik blir av enkelte sett på som et pilotprosjekt for klimavern. Anlegget, rundt 150 kilometer sørvest for Oslo, vil snart gjøre sementproduksjonen, som er spesielt klimaskadelig, renere. Det er planlagt å bruke en kjemisk prosess for å skille rundt halvparten av karbondioksidet i Brevik-anlegget fra den gjenværende avgassen og gjøre den flytende fra 2024», skriver Tagesschau.

Når visekansler Habeck besøker et sementverk i Norge, handler det om mer enn byggematerialet: Det handler også om å skille ut og lagre CO2. Et besøk med signaleffekt?, er spørsmålet som stilles i saken.

Journalisten finner det bemerkesesverdig at Bellona er positive til CCS:

«Fra stifter Frederic Hauges ståsted er det også behov for teknologiske løsninger for å fremme klimavernet – spesielt i de klimaskadelige industrisektorene.

– Faktum er at vi må halvere CO2-utslippene de neste ti årene.Vi vil ikke kunne oppnå den nødvendige reduksjonen uten å lagre CO2, sier Hauge til Tagesschau.»