Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 4. januar, 2023
Skrevet av: Signy Fardal
Nyheter
Bellona har lenge jobbet for å få karbonfangst og -lagring (CCS) på agendaen i Tyskland. Denne uken er Tysklands visekansler Robert Habeck på karbonfangst-safari i Norge.
Visekansler Habeck er i Norge for å diskutere norsk-tysk industri- og energisamarbeid med statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland, næringsminister Jan Christian Vestre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Norcem er en av Bellonas topp-prioriteringer
De siste årene har Deutsche Welle, Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung og andre tyske medier skrevet stadig mer om CCS. Mye av interessen har dreid seg om det norske CO2-lageret Northern Lights. Da den nåværende regjeringskoalisjonen tiltrådte i 2021, var “tekniske negative utslipp” en del av regjeringens program.
Bellona har i en årrekke samarbeidet med Norcem om CCS. Prosjektet i Brevik har vært en av Bellonas topp-prioriteringer i det politiske arbeidet for statlig støtte til å bygge fullskala fangst, transport og lagring i Norge. Samtidig har Bellonas avdeling i Brussel samarbeidet med Norcems eiere Heidelberg Materials, blant annet via EU-kommisjonens CCS-rådgivningsplattform ZEP. De siste ti årene har konsernet blitt en stadig større pådriver for CO2-fangst og –lagring i Tyskland og i Europa.
Credit: Sissel Forsberg, Bellona
Seniorrådgiver Olav Øye i Bellona har fulgt dette arbeidet tett og mener det er et viktig prosjekt for europeisk industri.
– Det er svært viktig at CCS-prosjektet på Norcem lykkes, fordi det viser at sementfabrikker verden over har en reell mulighet for å redusere utslipp ned mot null. Dette er særlig viktig å vise i Tyskland der CCS-motstanden har vært betydelig frem til nå, sier Øye.
Før jul publiserte regjeringen en evaluering av den tyske loven for CO2-lagring. Der anbefaler de blant annet justeringer som gjør det mulig å bygge infrastruktur for transport av CO2. Regjeringen vil også lage en strategi for CO2-håndtering.
Samtidig har regjeringen varslet at de vil innføre såkalte differansekontrakter for klimakutt i industrien. CCS og hydrogen er to av teknologiene som er aktuelle for statlig støtt
– Samarbeid er nøkkelen
CCS er store industriprosjekter som krever betydelige investeringer og infrastruktur, og har vært en sentral del av klima- og miljødebatten i flere tiår. CCS er vurdert som nødvendig for å redusere utslipp fra sektorer som ikke har andre gode alternativer, som avfallsforbrenning, sement- og metallproduksjon, men har ikke vært konfliktfritt, særlig ikke i Tysland.
Teamleder for CCS Eivind Berstad i Bellona mener en faktabasert debatt er sentralt for å lykkes med utslippsreduksjon i industri.
– Det er viktig for et samfunn å ha en offentlig diskusjon om potensialet og begrensingene til ulike former for klimateknologi, også CCS. Industri, miljøorganisasjoner, politikere og andre må først og fremst ha god informasjon og dialog for å ta gode avgjørelser og det får vi kun til dersom vi samarbeider, sier Berstad.
Bellonas Berlin-kontor har opprettet CCS-forum
Tyskland har mange internasjonalt ledende industriaktører og interesseorganisasjoner, størst befolkning og høyeste klimautslipp i EU. Bellona har derfor arbeidet målrettet med Tyskland for å bidra til en ambisiøs, grønn og rettferdig omstilling.
Bellonas avdeling i Berlin arbeider først og fremst med industriell omstilling, ny klimateknologi og infrastruktur for elektrifisering, hydrogen og CO2. Bellona ga i 2022 ut rapporter om blant annet CCS-rammeverk og negative utslipp (også kalt CO2-fjerning). I 2022 opprettet Bellona et CCS-forum, der en rekke tyske industriaktører samles for å diskutere CCS. I 2023 planlegger Bellona å utdype forumets arbeid med egne grupper for jus, teknologi, kommunikasjon og finansiering.
For mer info, kontakt eivind@bellona.no, olav@bellona.no og les artikler og rapporter på Bellona Deutschlands nettside.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...